The influence of soluble microbial products on microbial community composition: hypothesis of microbial community succession - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

The influence of soluble microbial products on microbial community composition: hypothesis of microbial community succession

Abstrakt

Rozpuszczalne produkty mikrobiologiczne (SMP) są związkami organicznymi wytwarzanymi podczas rozkładu substratów przez mikroorganizmy osadu czynnego. Zbadano mikroskopowo zmiany składu zespołów mikrobiologicznych (organizmów jedno- i wielokomórkowych) pod wpływem obniżonego lub zwiększonego poziomu SMP. Wysoka zawartość SMP w znacznym stopniu zmieniła skład zespołów mikrobiologicznych, od orzęsków osiadłych (12-175 µm), do wolnopływających i pełzających (35-330 µm), a w dalszym etapie do bezkregowców, w tym wrotek (0,2-1 µm)i nicieni (1-50 µm). Uzyskane wyniki są dowodem na to, że akumulacja SMP jest jednym z wewnętrznych mechanizmów regulujących, które decydują o żywotności i uśpieniu zespołów mikroorganizmów w osadzie czynnym.

Cytuj jako

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
Polish Journal of Microbiology nr 57, strony 59 - 70,
ISSN: 1733-1331
Język:
angielski
Rok wydania:
2008
Opis bibliograficzny:
Chipasa B., Mędrzycka K.: The influence of soluble microbial products on microbial community composition: hypothesis of microbial community succession// Polish Journal of Microbiology. -Vol. 57., nr. nr 1 (2008), s.59-70
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 112 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi