The influence of soluble microbial products on microbial community composition: hypothesis of microbial community succession
Abstrakt
Rozpuszczalne produkty mikrobiologiczne (SMP) są związkami organicznymi wytwarzanymi podczas rozkładu substratów przez mikroorganizmy osadu czynnego. Zbadano mikroskopowo zmiany składu zespołów mikrobiologicznych (organizmów jedno- i wielokomórkowych) pod wpływem obniżonego lub zwiększonego poziomu SMP. Wysoka zawartość SMP w znacznym stopniu zmieniła skład zespołów mikrobiologicznych, od orzęsków osiadłych (12-175 µm), do wolnopływających i pełzających (35-330 µm), a w dalszym etapie do bezkregowców, w tym wrotek (0,2-1 µm)i nicieni (1-50 µm). Uzyskane wyniki są dowodem na to, że akumulacja SMP jest jednym z wewnętrznych mechanizmów regulujących, które decydują o żywotności i uśpieniu zespołów mikroorganizmów w osadzie czynnym.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
Polish Journal of Microbiology
nr 57,
strony 59 - 70,
ISSN: 1733-1331 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Chipasa B., Mędrzycka K.: The influence of soluble microbial products on microbial community composition: hypothesis of microbial community succession// Polish Journal of Microbiology. -Vol. 57., nr. nr 1 (2008), s.59-70
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 112 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Biodegradation of organic compounds by activated sludge
- M. Chrzanowska,
- J. Hupka,
- T. Zimiński
- + 1 autorów
Usuwanie ze ścieków chlorowanych węglowodorów przez osad czynny
- M. Chrzanowska,
- T. Zimiński,
- J. Hupka