Trzmiele- ważne owady zapylające. Wykorzystanie jako organizmów wskaźnikowych- wyzwanie dla analityków.
Abstrakt
Większość roślin do wydania owoców i nasion wymaga zapylenia przez owady, które w poszukiwaniu pokarmu- nektaru i pyłku- przenoszą go z jednego kwiatu na drugi. Tak jest w przypadku drzew i krzewów owocowych, a także wielu warzyw. Rośliny , pomimo obfitego kwitnienia wiosną, bez pomocy owadów nie wydadzą plonu latem. W krajobrazie rolniczym zapylenie roślin uprawnych jest tak samo ważnym czynnikiem plonotwórczym, jak nawożenie lub ochrona upraw przed szkodnikami i chorobami. Zatem owady zapylające są istotnym czynnikiem gwarantującym rozmnażanie i przetrwanie wielu gatunków roślin. Zbyt mała ilość tych owadów w sadach, uprawnych krzewów owocowych, roślin dyniowatych czy też pomidorów powoduje gorsze wykształcenie owoców i gorszą jakość nasion.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
strony 60 - 64,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2018
- Opis bibliograficzny:
- Bargańska Ż., Namieśnik J.: Trzmiele- ważne owady zapylające. Wykorzystanie jako organizmów wskaźnikowych- wyzwanie dla analityków.// Analityka: Nauka i Praktyka. -., iss. 1 (2018), s.60-64
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 259 razy