Validation of SPME-GC and HS-GC procedures for the determination of selected solvent residues in edible oil matrices
Abstrakt
W pracy przedstawiono przebieg procesu walidacji, przeprowadzonej zgodnie ze wskazaniami ICH (International Conference on Harmonization), procedur wykorzystywanych do oznaczania pozostałości wybranych rozpuszczalników w olejach jadalnych i preparatach farmaceutycznych. W celu izolacji i wzbogacania analitów wykorzystano dwie bezrozpuszczalnikowe techniki ekstrakcyjne: ekstrakcję do fazy nadpowierzchniowej (HS) i mikroekstrakcję do fazy stacjonarnej (SPME). Na etapie oznaczeń końcowych wykorzystano chromatografie gazowa z detektorami plomieniowo-jonizacyjnym (FID) i wychwytu elektronów (ECD). Opracowane procedury porównano i poddano krytycznej ocenie, biorąc pod uwagę takie parametry jak: zakres liniowości, granice wykrywalności i oznaczalności, powtarzalność i precyzje pośrednią wyników.
Cytowania
-
8
CrossRef
-
0
Web of Science
-
9
Scopus
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
ACCREDITATION AND QUALITY ASSURANCE
nr 12,
strony 94 - 104,
ISSN: 0949-1775 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2007
- Opis bibliograficzny:
- Michulec M., Wardencki W.: Validation of SPME-GC and HS-GC procedures for the determination of selected solvent residues in edible oil matrices// ACCREDITATION AND QUALITY ASSURANCE. -Vol. 12., nr. nr 2 (2007), s.94-104
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1007/s00769-006-0235-4
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 102 razy