Validation of SPME-GC and HS-GC procedures for the determination of selected solvent residues in edible oil matrices - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Validation of SPME-GC and HS-GC procedures for the determination of selected solvent residues in edible oil matrices

Abstrakt

W pracy przedstawiono przebieg procesu walidacji, przeprowadzonej zgodnie ze wskazaniami ICH (International Conference on Harmonization), procedur wykorzystywanych do oznaczania pozostałości wybranych rozpuszczalników w olejach jadalnych i preparatach farmaceutycznych. W celu izolacji i wzbogacania analitów wykorzystano dwie bezrozpuszczalnikowe techniki ekstrakcyjne: ekstrakcję do fazy nadpowierzchniowej (HS) i mikroekstrakcję do fazy stacjonarnej (SPME). Na etapie oznaczeń końcowych wykorzystano chromatografie gazowa z detektorami plomieniowo-jonizacyjnym (FID) i wychwytu elektronów (ECD). Opracowane procedury porównano i poddano krytycznej ocenie, biorąc pod uwagę takie parametry jak: zakres liniowości, granice wykrywalności i oznaczalności, powtarzalność i precyzje pośrednią wyników.

Cytowania

  • 8

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 9

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
ACCREDITATION AND QUALITY ASSURANCE nr 12, strony 94 - 104,
ISSN: 0949-1775
Język:
angielski
Rok wydania:
2007
Opis bibliograficzny:
Michulec M., Wardencki W.: Validation of SPME-GC and HS-GC procedures for the determination of selected solvent residues in edible oil matrices// ACCREDITATION AND QUALITY ASSURANCE. -Vol. 12., nr. nr 2 (2007), s.94-104
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1007/s00769-006-0235-4
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 102 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi