Abstrakt
Badano przebieg separacji pianowej białek mlecznych we współprądowej kolumnie barbotażowej. Wyznaczono stałe szybkości flotacji. Ze wzrostem prędkości przepływu powietrza zaobserwowano korzystny dla procesu wzrost stałych szybkości procesu. Stała szybkości flotacji osiąga wartość maksymalną dla pH roztworów odpowiadającego naturalnemu pH roztworów białek mlecznych. Szybkość flotacji spada wyraźnie jeżeli stężenie białka przewyższa 40 g/m3.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pobierz publikację
pobrano 12 razy
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Inżynieria i Aparatura Chemiczna
strony 45 - 46,
ISSN: 0368-0827 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2010
- Opis bibliograficzny:
- Kawalec-Pietrenko B., Hołowacz I., Kucharska K., Zander L.: Wpływ parametrów procesowych na przebieg separacji pianowej białek mlecznych// Inżynieria i Aparatura Chemiczna. -., nr. nr 3 (2010), s.45-46
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 113 razy