WYKORZYSTANIE CHROMATOGRAFII JONOWEJ (IC-PAD) W ANALITYCE JONÓW CYJANKOWYCH OBECNYCH W PESTKACH POLSKICH JABŁEK I MORELI
Abstrakt
Jony cyjankowe zawarte w próbkach pestkach jabłek pochodzą z rozpadu glikozydów cyjanogennych. Główne rośliny jadalne, w których występują glikozydy cyjanogenne to migdały, sorgo, maniok, owoce pestkowe i pędy bambusa. Cyjanoglikozydy występują często w częściach roślin niespożywanych przez człowieka np. pestkach moreli. Jednakże, ze względu na domniemane właściwości antynowotworowe pestki moreli są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. W literaturze naukowej już od wielu lat występują informacje na temat glikozydów cyjanogennych w próbkach produktów spożywczych lecz brakuje danych na temat polskich owoców i warzyw. W prezentowanej pracy omówiono naturalne źródło cyjanków oraz ich biologiczne oddziaływanie. Przedstawiono wyniki oznaczeń jonów cyjankowych w wybranych, dostępnych w sklepach i targach pestkach jabłek i moreli, z zastosowaniem chromatografii jonowej z detekcją pulsacyjną amperometryczną (IC-PAD). Wyniki badań potwierdziły obecność jonów cyjankowych w próbkach pestek. Zawartość cyjanków w pestkach jabłek jest znacznie mniejsza w porównaniu do pestek moreli. Największą zawartością cyjanków charakteryzowały się pestki jabłek Champion (0,097 mg/kg) a najmniejszą pestki jabłek Antonówka, Starting i Gloster (0,002 mg/kg).
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- Copyright (© 2108 Instytut Podstaw Inżynierii Środowiska PAN)
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Tytuł wydania:
- W : Chromatografia Jonowa 2018 strony 9 - 17
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2018
- Opis bibliograficzny:
- Jaszczak-Wilke E., Polkowska Ż.: WYKORZYSTANIE CHROMATOGRAFII JONOWEJ (IC-PAD) W ANALITYCE JONÓW CYJANKOWYCH OBECNYCH W PESTKACH POLSKICH JABŁEK I MORELI// Chromatografia Jonowa 2018/ ed. R.Michalski Zabrze: Instytut Podstaw Inżynierii Środowiska Polskiej Akademii Nauk, 2018, s.9-17
- Bibliografia: test
-
- Przeprowadzone badania potwierdziły obecność jonów cyjankowych w próbkach pestek Polskich jabłek. Stężenie jonów cyjankowych w badanych próbkach roślinnych uwarunkowane jest sezonowością, klimatem, a także regionem z jakiego dany owoc pochodzi. Zawartość cyjanków w pestkach jabłek jest znacznie mniejsza w porównaniu do pestek moreli. Stężenia cyjanków w pestkach moreli zawierają się w przedziale od 259 do 1056 µg/kg. Natomiast największe zawartości cyjanków (w zakresie 2-97 µg/kg) w przypadku pestek jabłek oznaczono dla jabłoni, które były uprawiane na glebach żyznych. otwiera się w nowej karcie
- Specjaliści z Światowej Organizacji Zdrowia odradzają spożywanie większej dawki cyjanków niż 20 µg/kg mc, gdyż większa dawka może spowodować poważne zagrożenie dla zdrowia. otwiera się w nowej karcie
- Blaheta, R. A., Nelson K, Haferkamp A., and Juengel E. (2016). "Amygdalin, Quackery or Cure?" Phytomedicine 23(4):367-76. otwiera się w nowej karcie
- Cigolini D (2011). "Hydroxocobalamin Treatment of Acute Cyanide Poisoning from Apricot Kernels." Emergency Medicine Journal 28(9):804 LP-805. otwiera się w nowej karcie
- Jaszczak E, Polkowska Ż, Narkowicz S, Namieśnik J. (2017). "Cyanides in the Environment-analysis-problems and Challenges." Environmental Science and Pollution Research 24(19):15929-48. otwiera się w nowej karcie
- JECFA, Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. (2011). "Evaluation of Certain Food Additives and Contaminants." WHO Technical Report Series (966):55-70. otwiera się w nowej karcie
- Haque R. M., Bradbury J.H. (2002). "Total Cyanide Determination of Plants and Foods Using the Picrate and Acid Hydrolysis Methods." Food Chemistry 77(1):107-14.
- Sauer H (2015). "Severe Cyanide Poisoning from an Alternative Medicine Treatment with Amygdalin and Apricot Kernels in a 4-Year-Old Child." Wiener Medizinische Wochenschrift 165(9-10):185-88. otwiera się w nowej karcie
- Siegień I. (2007). "Cyjanogeneza U Roslin I Jej Efektywność W Ochronie Roślin Przed Atakiem Roślinożerców I Patogenów." Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych 2:155-66.
- Simeonova F, Fishbein L. (2004). "Hydrogen Cyanide and Cyanides: Human Health Aspects." World Health Organization Geneva.
- Tunçel, G., Nout M. J. R., Brimer L. (1995). "The Effects of Grinding, Soaking and Cooking on the Degradation of Amygdalin of Bitter Apricot Seeds." Food Chemistry 53(4):447-51. otwiera się w nowej karcie
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 342 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Wykorzystanie chromatografii jonowej w analityce jonów cyjankowych
- E. Jaszczak-Wilke,
- S. Narkowicz,
- J. Namieśnik
- + 1 autorów
Zanieczyszczenie obecne w próbkach śniegu pobranego z warstw jako źródło informacji o stanie środowiska w dużej aglomeracji miejskiej = Pollutants present in snow samples collected from various layers of snow cover as a source of information about the state of environment in a big urban agglomeration
- Ż. Polkowska,
- I. Demkowska,
- K. Cichała-Kamrowska
- + 1 autorów
Cyjanki - właściwości, toksyczność i analityka
- E. Jaszczak-Wilke,
- S. Narkowicz,
- Ż. Polkowska
- + 1 autorów
Chromatografia jonowa - efektywne narzędzie w badaniach analitycznych
- N. Jatkowska,
- B. Agnieszka,
- J. Weiss
- + 1 autorów