Wykorzystanie chromatografii jonowej w analityce jonów cyjankowych - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Wykorzystanie chromatografii jonowej w analityce jonów cyjankowych

Abstrakt

Nazwa cyjanki obejmuje związki, które zawierają w swojej cząsteczce grupę –C≡N, w której atom węgla i azotu są połączone wiązaniem potrójnym. Są to trujące i niebezpieczne związki, które znalazły swoje zastosowanie w różnych dziedzinach. Cyjanki wykorzystywane są w różnych strefach działalności przemysłowej, włączając w to przemysł wydobywczy i chemiczny. Naturalnym źródłem cyjanków są rośliny m.in. maniok, migdały, fasola, siemię lniane, pędy bambusa, pestki moreli, brzoskwini i śliwek. Ponadto, cyjanki mogą występować również w wodzie pitnej, w wyniku wcześniej wspomnianych działań przemysłowych. Jednak głównym źródłem cyjanków jest dym tytoniowy oraz pożary budynków. W związku z toksycznością jonów cyjankowych, konieczne jest monitorowanie poziomów ich zawartości zarówno w próbkach środowiskowych jak i materiałach biologicznych. W praktyce analitycznej wykorzystywane są różne techniki analityczne w zależności od pochodzenia próbki, jej składu, poziomu zawartości analitów i występowania interferentów.

Ewa Jaszczak, Sylwia Narkowicz,, Jacek Namieśnik, Żaneta Polkowska. (2016). Wykorzystanie chromatografii jonowej w analityce jonów cyjankowych, 9-22.

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja monograficzna
Typ:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Tytuł wydania:
Chromatografia jonowa i techniki pokrewne 2016 strony 9 - 22
Język:
polski
Rok wydania:
2016
Opis bibliograficzny:
Jaszczak E., Narkowicz, S., Namieśnik J., Polkowska Ż.: Wykorzystanie chromatografii jonowej w analityce jonów cyjankowych// Chromatografia jonowa i techniki pokrewne 2016/ Warszawa: Instytut Podstaw Inżynierii Środowiska PAN w Zabrzu, 2016, s.9-22

wyświetlono 12 razy

Meta Tagi