Abstrakt
Nazwa cyjanki obejmuje związki, które zawierają w swojej cząsteczce grupę –C≡N, w której atom węgla i azotu są połączone wiązaniem potrójnym. Są to trujące i niebezpieczne związki, które znalazły swoje zastosowanie w różnych dziedzinach. Cyjanki wykorzystywane są w różnych strefach działalności przemysłowej, włączając w to przemysł wydobywczy i chemiczny. Naturalnym źródłem cyjanków są rośliny m.in. maniok, migdały, fasola, siemię lniane, pędy bambusa, pestki moreli, brzoskwini i śliwek. Ponadto, cyjanki mogą występować również w wodzie pitnej, w wyniku wcześniej wspomnianych działań przemysłowych. Jednak głównym źródłem cyjanków jest dym tytoniowy oraz pożary budynków. W związku z toksycznością jonów cyjankowych, konieczne jest monitorowanie poziomów ich zawartości zarówno w próbkach środowiskowych jak i materiałach biologicznych. W praktyce analitycznej wykorzystywane są różne techniki analityczne w zależności od pochodzenia próbki, jej składu, poziomu zawartości analitów i występowania interferentów.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Tytuł wydania:
- Chromatografia jonowa i techniki pokrewne 2016 strony 9 - 22
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2016
- Opis bibliograficzny:
- Jaszczak E., Narkowicz, S., Namieśnik J., Polkowska Ż.: Wykorzystanie chromatografii jonowej w analityce jonów cyjankowych// Chromatografia jonowa i techniki pokrewne 2016/ Warszawa: Instytut Podstaw Inżynierii Środowiska PAN w Zabrzu, 2016, s.9-22
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 204 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Laboratory and pilot scale photodegradation of cyanide-containing wastewaters
- B. Dąbrowski,
- J. Hupka,
- M. Żurawska
- + 1 autorów