Abstrakt
W dzisiejszych czasch, gdy na rynek trafia olbrzymia ilość nowych produktów żywnościowych, coraz większą uwagę przywiązuje się do tego, by żywność charakteryzowała się jak najwyższymi walorami smakowymi i zapachowymi. Za właściwości sensoryczne żywności w przeważającej części odpowiedzialne są związki lotne, a wśród nich lotne kwasy tłuszczowe. W pracy przedstawiono krótki przegląd literaturowy dotyczący występowania oraz oznaczania tych związków w produktach żywnościowych.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
strony 4 - 6,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2006
- Opis bibliograficzny:
- Światłowska J., Zaborowska A., Zygmunt B.: Występowanie i oznaczanie lotnych kwasów tłuszczowych w żywności// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 2 (2006), s.4-6
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 363 razy