Abstrakt
Powszechnie stosowane pestycydy uważane są za jedne z najbardziej niebezpiecznych zanieczyszczeń środowiska. Niebezpieczna jest ich obecność w środowisku, gdyż stanowią one źródło narażenia zdrowia ludzkiego na choroby. Z tego też względu niezbędne jest kontrolowanie pozostałości pestycydów w owocach i warzywach za pomocą dostępnych metod analitycznych. Analiza próbek pod kątem obecności pestycydów przysparza wiele trudności ze względu na przygotowanie próbki poprzez wieloetapowe operacje oczyszczania próbki zawierającej śladowe ilości analitu przy jednocześnie dużym obciążeniu substancjami przeszkadzającymi. Omówiono poszczególne etapy wykorzystywane w procedurach oznaczania pozostałości pestycydów w próbkach środowiskowych. Omówiono najczęściej stosowane techniki ekstrakcji i oznaczeń współcześnie stosowanych pestycydów.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Ekologia i Technika
strony 186 - 197,
ISSN: 1230-462X - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2010
- Opis bibliograficzny:
- Fenik J., Tankiewicz M., Biziuk M.: Występowanie i oznaczanie pestycydów w owocach i warzywach// Ekologia i Technika. -., iss. 4 (2010), s.186-197
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 147 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Pestycydy : los środowiskowy i metodyki oznaczania w próbkach płodów rolnych i ogrodniczych
- J. Fenik,
- M. Tankiewicz,
- M. Biziuk