Zakres, rozwój i znaczenie chemii żywności. Rozdział 1 - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Zakres, rozwój i znaczenie chemii żywności. Rozdział 1

Abstrakt

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, o reakcjach składników w warunkach przechowywania i obróbki oraz o wpływie tych reakcji na jakość żywności. Ważne funkcje biologiczne składników żywności chemicy opisali już w połowie 19 wieku. W Polsce bardzo ważnym ośrodkiem badań i kształcenia w zakresie chemii żywności była na przełomie 19 i 20 wieku Akademia Rolnicza w Dublanach pod Lwowem.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja monograficzna
Typ:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Tytuł wydania:
Chemia żywności. Praca zbiorowa. Tom 1. Składniki żywności. Wydanie piąte zmienione strony 11 - 20
Język:
polski
Rok wydania:
2007
Opis bibliograficzny:
Sikorski Z.: Zakres, rozwój i znaczenie chemii żywności. Rozdział 1// Chemia żywności. Praca zbiorowa. Tom 1. Składniki żywności. Wydanie piąte zmienione/ ed. red. Z.E. Sikorski. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007, s.11-20
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 241 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi