Abstrakt
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, o reakcjach składników w warunkach przechowywania i obróbki oraz o wpływie tych reakcji na jakość żywności. Ważne funkcje biologiczne składników żywności chemicy opisali już w połowie 19 wieku. W Polsce bardzo ważnym ośrodkiem badań i kształcenia w zakresie chemii żywności była na przełomie 19 i 20 wieku Akademia Rolnicza w Dublanach pod Lwowem.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Tytuł wydania:
- Chemia żywności. Praca zbiorowa. Tom 1. Składniki żywności. Wydanie piąte zmienione strony 11 - 20
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2007
- Opis bibliograficzny:
- Sikorski Z.: Zakres, rozwój i znaczenie chemii żywności. Rozdział 1// Chemia żywności. Praca zbiorowa. Tom 1. Składniki żywności. Wydanie piąte zmienione/ ed. red. Z.E. Sikorski. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007, s.11-20
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 241 razy