Abstrakt
Zaproponowano proces separacji pianowej do wydzielania białek ze strumieni poprodukcyjnych przemysłu mleczarskiego Ponadto zaproponowano zastosowanie w separacji pianowej białek serwatkowych i mlecznych addytywów dopuszczonych ustawą do stosowania w żywności. Jako cel pracy przyjęto uzyskanie wyników uzasadniających wybór takich addytywów, które intensyfikują przebieg i polepszają wynik procesu separacji pianowej białek. W części literaturowej przedstawiono zagadnienia związane z procesem separacji pianowej. Omówiono podstawy fizykochemiczne procesu i przedstawiono jego matematyczny opis. Wskazano zastosowaniaseparacji pianowej. Technika separacji pianowej opiera się na selektywnej adsorpcji cząsteczek flotowanej substancji na powierzchni międzyfazowej pęcherze gazu – ciecz. Składnik flotowany jest wynoszony z pęcherzami gazu do piany tworzącej się nad warstwą barbotażową. W wyniku kondensacji piany otrzymuje się wzbogacony roztwór składnika flotowanego. W wyniku przeprowadzonych badań sformułowano następujące wnioski. Najniższe wartości napięcia powierzchniowego roztworów białek występują w punktach izoelektrycznych tj. dla białek mlecznych pH = 5,6 i dla białek serwatkowych pH = 5,8. Stopień zatrzymania gazu jest proporcjonalny do prędkości przepływu powietrza w potędze 0,71, a średnica Sautera pęcherzy powietrza w potędze 0,19. Stąd wielkość powierzchni międzyfazowej jest proporcjonalna do prędkości przepływu powietrza w potędze 0,52. Wielkość powierzchni międzyfazowej pęcherze gazu - ciecz jest odwrotnie proporcjonalna do napięcia powierzchniowego. Współczynnik wzbogacenia osiąga tym wyższe wartości im niższe jest stężenie białka w surówce, maleje ze wzrostem prędkości przepływu gazu oraz osiąga wartość najwyższą dla pH punktu izoelektrycznego. Stała szybkości flotacji białek serwatkowych i mlecznych jest proporcjonalna do prędkości przepływu powietrza w potędze 0,67 i rośnie ze wzrostem stężeń gumy karaya, karagenu i cytrynianu trietylu. Podsumowując wyniki badań można sformułować wniosek, że separacja pianowa nie tylko pozwala na usunięcie białek celem oczyszczenia strumieni, ale także na otrzymanie zatężonych roztworów wartościowych białek przydatnych dla szeregu zastosowań nie tylko spożywczych. Istnieje także, udokumentowana wynikami przedstawionych badań, możliwość silnego oddziaływania na efektywność procesu poprzez zastosowanie addytywów, które jednak nie ograniczają obszarów zastosowania produktu separacji pianowej białek.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Doktoraty, rozprawy habilitacyjne, nostryfikacje
- Typ:
- praca doktorska pracowników zatrudnionych w PG oraz studentów studium doktoranckiego
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2015
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 131 razy