Abstrakt
W dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny nos jest najbardziej rozwiniętym i najczęściej stosowanym sztucznym zmysłem. Jest to przyrząd analityczny przeznaczony do szybkiego wykrywania i rozróżniania mieszanin substancji zapachowych dzięki naśladowaniu zasad działania ludzkiego zmysłu węchu. Dzięki wykorzystaniu różnych czujników, elektroniczne nosy znalazły szerokie zastosowanie w analizie żywności do monitorowania procesów przetwarzania, określania jakości i autentyczności żywności.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
nr 2,
strony 53 - 58,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2013
- Opis bibliograficzny:
- Śliwińska M., Wiśniewska P., Dymerski T., Wardencki W.: Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności - cz. 1// Analityka : nauka i praktyka. -Vol. 2., (2013), s.53-58
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 191 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
POTENTIAL APPLICATIONS OF ELECTRONIC NOSE BASED ON ULTRA FAST GAS CHROMATOGRAPHY TO DISTINGUISH ALCOHOLIC BEVERAGES MADE OF GRAIN = POTENCJALNE MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA ELEKTRONICZNEGO NOSA OPARTEGO NA ULTRA SZYBKIEJ CHROMATOGRAFII GAZOWEJ DO ODRÓŻNIANIA NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH POCHODZENIA ZBOŻOWEGO
- P. Wiśniewska,
- M. Śliwińska,
- T. Dymerski
- + 2 autorów