Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Cz. III Sztuczne oko - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Cz. III Sztuczne oko

Abstrakt

W dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Komputerowy system analizy obrazu zwany „Computer Vision” obejmuje zagadnienia związane z przechwytywaniem, przetwarzaniem i analizowaniem obrazów. Podstawami do stworzenia tego systemu było zrozumienie działania ludzkiego zmysłu wzroku. System ten znalazł szerokie zastosowanie w analizie żywności do monitorowania procesów przetwarzania, określania jakości i autentyczności żywności.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Analityka: Nauka i Praktyka strony 70 - 76,
ISSN: 1509-4650
Język:
polski
Rok wydania:
2014
Opis bibliograficzny:
Wiśniewska P., Śliwińska M., Dymerski T., Wardencki W.: Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Cz. III Sztuczne oko// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. 1 (2014), s.70-76
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 50 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi