Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Zastosowanie elektronicznego języka w analizie żywności. - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Zastosowanie elektronicznego języka w analizie żywności.

Abstrakt

W dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny język znany również jako sztuczny język lub czujnik smaku, jest przyrządem analitycznym stosowanym głównie do klasyfikacji smaków różnych substancji chemicznych w próbkach w stanie ciekłym. Zasada jego działania naśladuje ludzki zmysł smaku. Elektroniczny język może być używany do identyfikacji, klasyfikacji, analizy ilościowej i jakościowej wieloskładnikowych mieszanin. Dzięki wykorzystaniu różnych czujników, elektroniczne języki znalazły szerokie zastosowanie w analizie żywności do monitorowania procesów przetwarzania, określania jakości i autentyczności żywności.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Analityka: Nauka i Praktyka strony 58 - 62,
ISSN: 1509-4650
Język:
polski
Rok wydania:
2013
Opis bibliograficzny:
Śliwińska M., Wiśniewska P., Dymerski T., Wardencki W.: Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Zastosowanie elektronicznego języka w analizie żywności.// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. 3 (2013), s.58-62
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 285 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi