Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Zastosowanie elektronicznego języka w analizie żywności.
Abstrakt
W dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny język znany również jako sztuczny język lub czujnik smaku, jest przyrządem analitycznym stosowanym głównie do klasyfikacji smaków różnych substancji chemicznych w próbkach w stanie ciekłym. Zasada jego działania naśladuje ludzki zmysł smaku. Elektroniczny język może być używany do identyfikacji, klasyfikacji, analizy ilościowej i jakościowej wieloskładnikowych mieszanin. Dzięki wykorzystaniu różnych czujników, elektroniczne języki znalazły szerokie zastosowanie w analizie żywności do monitorowania procesów przetwarzania, określania jakości i autentyczności żywności.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
strony 58 - 62,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2013
- Opis bibliograficzny:
- Śliwińska M., Wiśniewska P., Dymerski T., Wardencki W.: Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Zastosowanie elektronicznego języka w analizie żywności.// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. 3 (2013), s.58-62
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 291 razy