Zmiana składu kwasów tłuszczowych tłuszczu mlecznego w wyniku przeestryfikowania olejem słonecznikowym. - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Zmiana składu kwasów tłuszczowych tłuszczu mlecznego w wyniku przeestryfikowania olejem słonecznikowym.

Abstrakt

Proces wzbogacania tłuszczu mlecznego i jego wysokotopliwej frakcji w NNKT prowadzono za pomocą enzymatycznego przeestryfikowania tych tłuszczów olejem słonecznikowym, w obecności lipazy Lipozyme RM IM. Triacyloglicerole (TAG) z surowców i produktów przeestryfikowania izolowano przy pomocy chromatografii kolumnowej. Określono skład kwasów tłuszczowych oraz strukturę otrzymanych TAG. Stwierdzono, że w strukturyzowanych TAG tłuszczu mlecznego, przy stosunku molowym reagentów 1:1, zawartość kwasu linolowego (C18:2) wzrosła zwartości wyjściowej 1,2% do 32,6%, a sumaryczna zawartość kwasów nasyconych spadła z 67,7 do 40,0%. Natomiast przy przeestryfikowaniu frakcji tłuszczu mlecznego olejem słonecznikowym (1:1 lub 2:1) zawartość C18:2 wzrosła odpowiednio z 0,9% do 31,2%, lub do 22, 4%, a ilość kwasów nasyconych obniżyła się z 72,5 do 42,3 lub 55,1%.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna nr 36, strony 387 - 394,
ISSN: 0365-9445
Język:
polski
Rok wydania:
2003
Opis bibliograficzny:
Tynek M., Ledóchowska E.: Zmiana składu kwasów tłuszczowych tłuszczu mlecznego w wyniku przeestryfikowania olejem słonecznikowym.// Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. -Vol. 36., nr. suplement (2003), s.387-394
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 8 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi