Abstrakt
Mechanizm śmierci mikroorganizmów w warunkach wysokociśnieniowych jest bardzo złożony i nie został w pełni wyjaśniony. Ciśnienia rzędu 5-40 MPa zazwyczaj nie prowadzą jeszcze do śmierci komórek, lecz powodują zmiany ich kształtu i wymiarów lub ruchliwości. W przypadku niektórych mikroorganizmów, głównie grzybów, wydłużenie komórki może prowadzić do mechanicznego rozerwania naprężonej ściany komórkowej i w efekcie do inaktywacji komórki. Uważa się, że główną przyczyną śmierci bakterii pod wpływem zwiększonego ciśnienia są zmiany w błonie cytoplazmatycznej, która traci swój półprzepuszczalny charakter. Według niektórych autorów efekt letalny wiąże się także z denaturacją kluczowych enzymów i wskutek tego z zahamowaniem podstawowych przemian metabolicznych. Ciśnienie w znaczący sposób działa na rybosomy, a proces biosyntezy białka jest bardzo wrażliwy na zmiany ciśnienia.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
Medycyna Weterynaryjna
nr 63,
strony 1285 - 1290,
ISSN: 0025-8628 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2007
- Opis bibliograficzny:
- Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I.: Zmiany zachodzące w komórkach mikroorganizmów pod wpływem podwyższonego ciśnienia// Medycyna Weterynaryjna. -Vol. 63., (2007), s.1285-1290
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 144 razy