Znakowanie subsydiowanego masła i tłuszczu mlekowego. - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Znakowanie subsydiowanego masła i tłuszczu mlekowego.

Abstrakt

W związku z dostosowywaniem prawa RP do praw UE okazuje się, że brak jest uregulowań prawnych w polskiej Ustawie ''O regulacji rynku mleka i przetworów mlecznych'' (Dz.U. Nr 129 z 6 września 2001 r.) odnoszących się do obowiązku dodawania znaczników do masła, śmietany i odtłuszczonego mleka w proszku, w stosunku do których, w UE, stosowane są subsydia. Pominięcie w polskiej Ustawie obowiązku dodawania znaczników do ww. produktów może już w niedalekiej przyszłości stworzyć liczne okazje do prób uzyskiwania subsydiów na masło lub bezwodny tłuszcz mlekowy, a następnie nielegalnego zwracania tak subsydiowanych produktów na rynek, bądź też prób uzyskania dopłat z tytułu eksportu takich już raz subsydiowanych produktów. Opisano rodzaje znaczników dodawanych w UE do subsydiowanego masła i śmietany, którymi są np. stigmasterol, triacyloglicerole kwasu enentowego i/lub undekanowego, wanilia oraz przedstawiono analityczne metody wykrywania tych znaczników zgodnie z wymaganiami UE. Zaproponowano alternatywną metodę wykrywania i kwantyfikowania w maśle i w tłuszczu mlekowym znaczników - triacylogliceroli kwasu enentowegoi/ lub undekanowego opracowaną w Zakładzie Analizy i Oceny Jakości Żywności Politechniki Gdańskiej.

Andrzej Stołyhwo, Wojciech Konieczny, Halina Rojewska. (2002). Znakowanie subsydiowanego masła i tłuszczu mlekowego., (5), 221-224.

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach
Opublikowano w:
Przegląd Mleczarski strony 221 - 224,
ISSN: 0478-6599
Język:
polski
Rok wydania:
2002

wyświetlono 0 razy

Meta Tagi