Związek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 z ciśnieniem tętniczym u zdrowych mężczyzn
Abstrakt
Regularne spożycie ryb i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (LC-PUFA) pochodzenia morskiego może obniżać ciśnienie tętnicze i zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej. Jednakże wpływ poszczególnych kwasów tłuszczowych z rodzinyn-3 i n-6 PUFA jest nadal kontrowersyjny. Uzyskane wyniki potwierdzają hipotezę o wpływie składu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) z rodzin n-3 i n-6 w surowicy i w erytrocytach na wysokość ciśnienia tętniczego u zdrowych mężczyzn.
Autorzy (6)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Nadciśnienie Tętnicze
nr 6,
strony 187 - 193,
ISSN: 1428-5851 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2002
- Opis bibliograficzny:
- Stołyhwo-Szpajer M., Bellwon J., Giecewicz J., Gofron K., Stołyhwo A., Rynkiewicz A.: Związek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 z ciśnieniem tętniczym u zdrowych mężczyzn// Nadciśnienie Tętnicze. -Vol. 6., nr. 3 (2002), s.187-193
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 134 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Plasma n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids association with blood pressure level in healthy males. Part 2
- J. Bellwon,
- M. Gofron,
- W. Sobiczewski
- + 3 autorów
2005