Związek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 z ciśnieniem tętniczym u zdrowych mężczyzn - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Związek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 z ciśnieniem tętniczym u zdrowych mężczyzn

Abstrakt

Regularne spożycie ryb i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (LC-PUFA) pochodzenia morskiego może obniżać ciśnienie tętnicze i zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej. Jednakże wpływ poszczególnych kwasów tłuszczowych z rodzinyn-3 i n-6 PUFA jest nadal kontrowersyjny. Uzyskane wyniki potwierdzają hipotezę o wpływie składu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) z rodzin n-3 i n-6 w surowicy i w erytrocytach na wysokość ciśnienia tętniczego u zdrowych mężczyzn.

Autorzy (6)

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Nadciśnienie Tętnicze nr 6, strony 187 - 193,
ISSN: 1428-5851
Język:
polski
Rok wydania:
2002
Opis bibliograficzny:
Stołyhwo-Szpajer M., Bellwon J., Giecewicz J., Gofron K., Stołyhwo A., Rynkiewicz A.: Związek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 z ciśnieniem tętniczym u zdrowych mężczyzn// Nadciśnienie Tętnicze. -Vol. 6., nr. 3 (2002), s.187-193
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 134 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi