Abstrakt
Już od dłuższego czasu daje się zauważyć wzrost zainteresownia związkami biologicznie aktywnymi w żywności (szczególnie pochodzenia roślinnego) oraz napojach i sokach. W wielu ośrodkach naukowych trwają badania ukierunkowane na określenie aktywności przeciwutleniającej badanych próbek oraz oznaczenie zawartości polifenoli i innych związków o właściwościach przeciwutleniających (m.in. witaminy C oraz tokoferoli). W pracy przedstawiono informacje o właściwościach i funkcjach związków o charakterze antyutleniaczy oraz rodzajach metod i technik analitycznych, które są wykorzystywane do pomiaru aktywności przeciwutleniającej oraz wykrycia i określenia poziomu zawartości związków aktywnych biologicznie. Przedstawiono klasyfikację tych procedur wraz z ich charakterystyką.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
nr 3,
strony 48 - 54,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2015
- Opis bibliograficzny:
- Nosal N., Namieśnik J.: Związki biologicznie aktywne w żywności i napojach// Analityka : Nauka i Praktyka. -Vol. 3., (2015), s.48-54
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 557 razy