Abstrakt
W wielu ośrodkach naukowych trwają badania ukierunkowane na poznanie mechanizmów działania składników żywności funkcjonalnej na poziomie ekspresji genetycznej, co stwarza możliwość precyzyjniejszego scharakteryzowania funkcji bioaktywnych składników diety z uwzględnieniem zmienności genetycznej populacji. Daje to w efekcie bardziej wiarygodne wyniki badań naukowych dotyczących wpływu bioaktywnych składników diety na funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Dzięki temu rozwija się rynek żywności funkcjonalnej.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Laboratorium
strony 54 - 56,
ISSN: 1643-7381 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2015
- Opis bibliograficzny:
- Nosal N., Namieśnik J.: Żywność funkcjonalna- najważniejsze osiągnięcia w zakresie badań i wykorzystania// Laboratorium - Przegląd Ogólnopolski. -., nr. 3-4 (2015), s.54-56
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 197 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Chemical Characteristics and Thermal Oxidative Stability of Novel Cold-Pressed Oil Blends: GC, LF NMR, and DSC Studies
- W. Cichocki,
- D. Kmiecik,
- H. M. Baranowska
- + 3 autorów
2023