Katedra Technologii Koloidów i Lipidów
Strona domowa
https://chem.pg.edu.pl/ktkil/ otwiera się w nowej karcieJednostki powiązane:
Obszary badawcze
Zespół
![Zdjęcie użytkownika dr inż. Agnieszka Głowacz-Różyńska](/assets/profile,589000-1/photo.png)
Agnieszka Głowacz-Różyńska
dr inż.![Zdjęcie użytkownika dr hab. Christian Jungnickel](/assets/profile,14645-1/photo.png)
Christian Jungnickel
dr hab.![Zdjęcie użytkownika prof. dr hab. inż. Krystyna Mędrzycka](/assets/profile,828-1/photo.png)
Krystyna Mędrzycka
prof. dr hab. inż.![Zdjęcie użytkownika mgr inż. Krystyna Rybicka](/assets/profile,21564-1/photo.png)
Krystyna Rybicka
mgr inż.![Zdjęcie użytkownika dr inż. Patrycja Szumała](/assets/profile,494610-1/photo.png)
Patrycja Szumała
dr inż.![Zdjęcie użytkownika prof. dr hab. inż. Włodzimierz Zwierzykowski](/assets/profile,28020-1/photo.png)
Włodzimierz Zwierzykowski
prof. dr hab. inż.Tematyka badawcza
Aktywność badawcza Katedry Technologii Koloidów i Lipidów obejmuje szeroki zakres tematyczny z obszaru nauk o koloidach, lipidach i zjawiskach międzyfazowych. Badania prowadzone są w celu charakteryzowania fundamentalnych oddziaływań różnych układów koloidalnych z organizmem ludzkim oraz potencjalnego wykorzystania wyników pracy eksperymentalnej w projektowaniu nowych struktur koloidalnych o zwiększonej funkcjonalności w określonych zastosowaniach spożywczych, kosmetycznych i farmaceutycznych.
Jednym z głównych obszarów badań naukowych prowadzonych obecnie w Katedrze jest dogłębna analiza charakteru przebiegu zjawisk fizykochemicznych zaangażowanych w procesy trawienia żywności i absorpcji substancji pokarmowych w ludzkim przewodzie pokarmowym. Zasadniczym celem tego rodzaju oryginalnych badań jest zgromadzenie wiedzy z zakresu koloidalnych aspektów przemian jakim podlega żywność w czasie trawienia oraz wiedzy dotyczącej funkcjonowanie układu trawiennego u różnych grup wiekowych, chorobowych itp. w społeczeństwie. Wynikiem takich badań jest także formułowanie racjonalnych podstaw naukowych, niezbędnych w efektywnym żywieniu personalizowanym, rozwijanym na potrzeby tego rodzaju grup.
Oferta usługowa
- Analiza surowców i produktów lipidowych
- Analiza układów koloidalnych i właściwości fizykochemicznych
Oferta badawcza
- Charakteryzowanie oddziaływań fizykochemicznych pomiędzy białkami, substancjami lipidowymi oraz węglowodanami;
- Określenie roli różnych substancji aktywnych biologicznie i oddziaływań natury koloidalnej zachodzących pomiędzy nimi w trakcie procesów trawienia i absorpcji w układzie pokarmowym człowieka,
- Projektowanie i testowanie funkcjonalności układów zdyspergowanych, takich jak nano- i mikroemulsje, w zastosowaniach kosmetycznych i farmaceutycznych.
Weryfikacja
Politechnika Gdańska
wyświetlono 2165 razy