Katedra Zarządzania Jakością i Towaroznawstwa
Strona domowa
https://zie.pg.edu.pl/kzjit/strona-glowna otwiera się w nowej karcieJednostki powiązane:
Obszary badawcze
Zespół

Elwira Brodnicka
dr inż.
Zbigniew Celmerowski
dr inż.
Ewa Marjańska
dr inż.
Maria Szpakowska
prof. dr hab. inż.
Anna Wendt
mgrTematyka badawcza
Zakład Towaroznawstwa
- analiza etykiet i projekty nowych opakowań wybranych produktów spożywczych,
- badania nad sensorami smaku,
- analiza jakości produktów spożywczych,
- wybrane zagadnienia z ekologii i ochrony środowiska naturalnego w aspekcie integracji z Unią Europejską.
- zarządzanie jakością, TQM;
- systemy zarządzania jakością, środowiskiem, BHP oraz bezpieczeństwem informacji;
- systemy zarządzania oparte na kryterium jakości w sektorze MŚP;
- zarządzanie jakością w sektorze usług publicznych;
- metodyka projektowania nadzorowania (SPC) i doskonalenia procesów;
- sterowanie jakością produkcji;
- modele doskonałości (EFQM, CAF, M. Baldridge QA);
- aspekty ekonomiczne jakości;
- wdrażanie systemów kompleksowego zarządzania jakością (TQM), oraz systemów zapewnienia jakości (ISO 9000);
- logistyka i zarządzanie produkcją;
- wdrażanie systemów i metod w zakresie Six Sigma, Lean Management oraz Supply Chain Management.
Oferta Badawcza
- badanie układów oscylacyjnych z sufaktantem do rozpoznawania cząsteczek odpowiedzialnych za wrażenie smakowe
- badanie chaotycznych zachowań układów dynamicznych z membraną ciekłą
- badanie nad potencjometrycznymi sensorami smaku
- ocena jakości wybranych produktów spożywczych
Oferta Usługowa
- projektowanie opakowań wybranych produktów spożywczych i nieżywnościowych
- badanie zamian ubytku wody oraz kwasowości wybranych produktów spożywczych
- projektowanie i wdrażanie normatywnych systemów zarządzania- wg normy ISO9001, ISO 14001, PN-N 18001, ISO/IEC 27001 i innych
- modelowanie i doskonalenie procesów gospodarczych
- przygotowanie do prowadzenia samooceny organizacji opartej na kryteriach modeli doskonałości
- projektowanie i wprowadzanie elementów koncepcji Lean management oraz Six Sigma
- sterowanie jakością produkcji przy wykorzystaniu narzędzi informatycznych
- ocena jakości systemów pomiarowych
Weryfikacja
Politechnika Gdańska
wyświetlono 2297 razy