Roman Pawłowicz - Publikacje - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Filtry

wszystkich: 36

  • Kategoria
  • Rok
  • Opcje

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Publikacji

Rok 2017
Rok 2016
Rok 2014
Rok 2013
Rok 2012
Rok 2010
Rok 2009
Rok 2008
Rok 2007
Rok 2006
  • Analiza fazy tłuszczowej czekolady w celu stwierdzenia jej zafałszowania
    Publikacja

    Dyrektywa Unii Europejskiej zezwala na obecność w czekoladzie równoważników masła kakaowego w ilości do 5% masy produktu. W pracy badano pięć próbek czekolad w celu stwierdzenia, czy i w jakiej ilości występują w nich tłuszcze typu CBE. Skład triacylogliceroli oznaczano metodę HPLC. W dwóch analizowanych czekoladach obecny był tylko tłuszcz kakaowy. W jednej czekoladzie stwierdzono obecność CBE w ilości kilku procent, przy czym...

  • Przykłady zafałszowań fazy tłuszczowej w wybranych artykułach mleczarskich
    Publikacja

    Badano fazy tłuszczowe produktów mlecznych takich jak: masło ekstra, sery żółte i mleko w proszku, w celu stwierdzenia obecności tłuszczów obcych. W badanych tłuszczach oznaczono skład kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej. Na podstawie kompleksowej analizy głównych kwasów tłuszczowych w niektórych z nich stwierdzono obecność znacznych ilości nie deklarowanych przez producentów olejów roślinnych.

wyświetlono 794 razy