Publikacje
Filtry
wszystkich: 52
Katalog Publikacji
Rok 2003
-
Nowego typu analizator z czujnikiem pelistorowym przeznaczony do monitorowania wybuchowości mieszaniny wodoru i powietrza
PublikacjaWspółczesne procesy technologiczne wykorzystują różnego typu gazy palne m.in. wodór. Znajduje on zastosowanie przy wytwarzaniu energii elektrycznej i to nie tylko jako nośnik energii ale medium chłodzące zwiększające sprawność bloku energetycznego. W referacie przedstawiono wyniki i wnioski wynikające z wstępnych badań laboratoryjnych i eksploatacyjnych nowego typu analizatora z czujnikiem katalitycznego spalania. Urządzenie zostało...
-
Nowy typ analizatora do pomiarów górnej granicy wybuchowości mieszaniny wo-doru i powietrza.**2003, 90 s. 27 rys. 14 tab. bibliogr. 100 poz. maszyn. Rozprawa doktorska /22.01.2003/ Wydz. Chem. PG Promotor: prof. dr hab. inż. J. Namieśnik.
Publikacja.
Rok 2004
-
Analizator przeznaczony do monitorowania wybuchowości mieszaniny wodoru i powietrza.
PublikacjaOpisano metodę pomiarów w zakresie górnej granicy wybuchowości mieszanin powietrza z wodorem. W urządzeniu zastosowano czujnik katalityczny (pelistor) do kontroli zanieczyszczenia gazów palnych, a w szczególności wodoru przez powietrze. Wykazano możliwość zastosowania w praktyce przemysłowej analizatora przeznaczonego do pomiarów ciągłych.
-
Application of a catalytic combustion sensor (Pellistor) for the monitoring of the explosiveness of a hydrogen-air mixture in the upper explosive limit range
PublikacjaA new technique is presented for continuous measurements of hydrogen contamination by air in the upper explosive limit range. It is based on the application of a catalytic combustion sensor placed in a cell through which the tested sample passes. The air content is the function of the quantity of formed heat during catalytic combustion of hydrogen inside the sensor. There is the possibility of using the method in industrial installations...
-
Nowego typu analizator z czujnikiem pelistorowym, przeznaczony do monitorowania czystości wodoru.
PublikacjaPrzedstawiono wyniki i wnioski wynikające ze wstępnych badań eksploatacyjnych nowego typu analizatora z czujnikiem katalitycznego spalania. Urządzenie zostało zainstalowane w EC Gdańsk jako dodatkowy analizator a jego wskazania zostały porównane ze standardowym przyrządem.
Rok 2005
-
A new analyzer based on pellistor sensor with neural network data postprocessing for measurement of hydrocarbons in lower explosive limit range
PublikacjaW pracy przedstawiono rezultaty pierwszego etapu badań nad nowym typem analizatora do oznaczania stężenia wodoru i lotnych węglowodorów w zakresie dolnej granicy wybuchowości. Analizator ten zbudowano w oparciu o pojedynczy czujnik pelistorowy z układem przetwarzania danych wykorzystującym sztuczną sieć neuronową.
Rok 2008
-
Structural and dynamic properties of water within the solvation layer around various conformations of the glycine-based polypeptide
PublikacjaSeveral conformations of the solvated glycine-based polypeptides were investigated using molecular dynamics simulations. Some properties of water in the neighbouring space around these molecules were investigated. It was found, that water forms a well-defined layer - the first solvation shell - around the peptide molecule, and thickness of this layer is independent of the peptide structure, and it equals to approximately 0.28 nm....
-
Structural and Dynamic Properties of Water within the Solvation Layer around Various Conformations of the Glycine-based Polypeptide
PublikacjaSeveral conformations of the solvated glycine-based polypeptides were investigated using molecular dynamics simulations. Some properties of water in the neighboring space around these molecules were investigated. It was found that water forms a well-defined layer—the first solvation shell—around the peptide molecule, and thickness of this layer is independent of the peptide structure and is equal to approximately 0.28 nm. Within...
Rok 2010
-
Charakterystyka otoczki solwatacyjnej białka przeciwdziałającego zamarzaniu wody
PublikacjaWiele organizmów rozwinęło oryginalne sposoby na radzenie sobie z niebezpieczeństwami związanymi z narażaniem na niskie temperatury. Istnieje np. szczególna grupa białek powstrzymujących wzrost zarodków krystalizacji wody. W budowie analizowanego tu białka wskazać można trzy powierzchnie: jedną wiążącą się do lodu oraz dwie pozostające w kontakcie z wodą w stanie ciekłym. Przedmiotem tej pracy było opisanie struktury wody sąsiadującej...
-
Hydratacja domeny katalitycznej kinezyny
PublikacjaKinezyna należy do białek zwanych motorami molekularnymi, które są zdolne do wykonywania pracy mechanicznej. Konwencjonalna kinezyna wyposażona jest w dwie domeny motoryczne. Potrafi ona poruszać się w uporządkowany sposób przemieszczając się po szlakach wyznaczanych przez tzw. mikrotubule, które tworzone są przez białko tubulinę. Jej rola polega m.in. na transporcie białek i organelli komórkowych. Naturalnym środowiskiem działania...
-
Pesticide Analysis of Bee and Bee Product Samples
PublikacjaBee products possess therapeutic properties and are the source of many essential trace elements,which is why they are regarded as valuable food products. Honey bees may bring to thehive numerous contaminants deposited on the plants they visit, including pesticide withoutxenobiotics. The large-scale application of pesticides in agriculture and horticulture can lead tomass mortality among bees, and the chemicals find their way into...
-
The hydrogen bond network structure within the hydration shell around simple osmolytes: Urea, tetramethylurea, and trimethylamine-N-oxide, investigated using both a fixed charge and a polarizable water model
PublikacjaDespite numerous experimental and computer simulation studies, a controversy still exists regarding the effect of osmolytes on the structure of surrounding water. There is a question, to what extent some of the contradictory results may arise from differences in potential models used to simulate the system or parameters employed to describe physical properties of the mixture and interpretation of the results. Bearing this in mind,...
-
The hydrogen bond network structure within the hydration shell around simple osmolytes: Urea, tetramethylurea, and trimethylamine-N-oxide, investigated using both a fixed charge and a polarizable water model
PublikacjaDespite numerous experimental and computer simulation studies, a controversy still exists regarding the effect of osmolytes on the structure of surrounding water. There is a question, to what extent some of the contradictory results may arise from differences in potential models used to simulate the system or parameters employed to describe physical properties of the mixture and interpretation of the results. Bearing this in mind,...
Rok 2011
-
Determination of antibiotic residues in honey
PublikacjaHoney produced by honeybees is a valuable food product. The presence of xenobiotics in honey may harm its quality and constitute a danger to human health. Antibiotics are commonly applied by beekeepers to eliminate disease among honeybees. Moreover, ubiquitous administration of antibiotics may cause bacteria to become resistant to many drugs and spread antibioticresistant strains of bacteria. Appropriate sample preparation and...
-
Oznaczanie pozostałości pestycydów w organizmach padłych i spadłych pszczół - problemy analityczne
PublikacjaW ostatnich latach zarówno w Polsce jak i w większości krajów Unii Europejskiej obserwuje się zwiększoną śmiertelność rodzin pszczelich. Z reguły straty te obserwuje się po zimowli tych rodzin w postaci spadłych (masowo ginących) i padłych (kilka osobników) pszczół miodnych na terenie pasieczyska. Jednym z powodów zaniku pszczół w pasiece, oprócz błędów popełnionych przez pszczelarza w poprzednim sezonie wegetacji, jest nieumiejętne...
-
Pesticide analysis of bee and bee product samples
PublikacjaBee products possess therapeutic properties and are the source of many essential trace elements,which is why they are regarded as valuable food products. Honey bees may bring to thehive numerous contaminants deposited on the plants they visit, including pesticide withoutxenobiotics. The large-scale application of pesticides in agriculture and horticulture can lead tomass mortality among bees, and the chemicals find their way into...
-
Pszczoły i produkty pszczele - wskaźniki stopnia skażenia środowiska
PublikacjaProdukty pszczele posiadają właściwości lecznicze i są źródłem wielu biopierwiastków śladowych niezbędnych dla zdrowia ludzkiego. Dlatego też uznawane są przez człowieka za cenne produkty spożywcze. Pszczoły miodne mogą przynosić do ula wiele zanieczyszczeń osadzonych na roślinach pożytkowych. Wśród tych zanieczyszczeń ważną grupę stanowią ksenobiotyki z grupy pestycydów. Stosowane w rolnictwie środki ochrony roślin mogą być przyczyną...
Rok 2012
-
Challenges in determination of pesticides from various chemical groups in fruits and vegetables applying QuEChERS method
PublikacjaPesticides are a large group of compounds with different physical and chemical properties, which place some of them among the most toxic, environmentally stable, and mobile substances. Nevertheless, their number, use, and application are continuously expanding. A consequence of their use is the possible presence of residues in treated food products. To protect consumers from exposure to unacceptable levels of pesticides Maximum...
-
Honey as an indicator of heavy metals in the environment
PublikacjaHoney bees collect nectar, pollen and honeydew to produce bee products. One of them is honey, which due to chemical composition and properties is considered by human as a valuable food product. When honey bees collect substrates to produce honey they can bring contaminants to the hive. The presence of xenobiotics in bee products may lower their quality and devalue their properties, and also endanger human health. Many scientists...
-
Substancje antybiotyczne w miodzie pszczelim
PublikacjaAntybiotyki są powszechnie używane przez pszczelarzy w celu wyeliminowania chorób pszczół miodnych. Niewłaściwe ich stosowanie może powodować zanieczyszczenie produktów pszczelich, w tym miodu. Obecność ksenobiotyków w miodzie może pogarszać jego jakość, właściwości oraz stwarzać szczególne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Powszechne stosowanie antybiotyków związane jest z poważnym skutkiem ubocznym jakim jest oporność wielolekowa,...