Publikacje
Filtry
wszystkich: 51
Katalog Publikacji
Rok 2023
-
The correlation between nutritional and health potential and antioxidant properties of raw edible oils from cultivated and wild plants
PublikacjaThe nutritional properties and health potential of oils from 15 various cultivated and wild plants were investigated on the basis of the fatty acids profiles, total carotenoids and tocopherols content, antioxidant properties and health potential indexes such as atherogenicity index (AI). The oil contents of the plants varied between 0.9 g/100 g for lychee seeds and 29.7 g/100 g for borage seeds. The tocopherol content in oils ranged...
Rok 2022
-
Fragmentomic analysis of biopeptides in silico released from milk proteins
PublikacjaThe fragmentomic-assisted method was employed to predict the biological potential of peptides derived from milk proteins hydrolyzed by papain and bromelain. Firstly, protein sequences were acquired from the BIOPEP-UWM database and then hydrolyzed by the above enzymes using a BIOPEP-UWM tool called “Enzyme(s) action”. The released peptides were defined as parent peptides and further analyzed for the presence of shorter peptidic...
Rok 2021
-
Tin Oxide Encapsulated into Pyrolyzed Chitosan as a Negative Electrode for Lithium Ion Batteries
PublikacjaTin oxide is one of the most promising electrode materials as a negative electrode for lithium-ion batteries due to its higher theoretical specific capacity than graphite. However, it suffers lack of stability due to volume changes and low electrical conductivity while cycling. To overcome these issues, a new composite consisting of SnO2 and carbonaceous matrix was fabricated. Naturally abundant and renewable chitosan was chosen...
-
Wstęp do biokorozji
PublikacjaW rozdziale omówiono najważniejsze grupy mikroorganizmów powodujących biokorozję materiałów metalowych.
Rok 2017
-
The Thin-Layer Microchromatography (μTLC) and TLC–FID Technique as a New Methodology in the Study of Lubricating Oils
PublikacjaThis paper concerns the possibility of using TLC coupled with a flame ionization detector (FID) and micro-TLC (μTLC) as precursors for microfluidized devices of analytical techniques to identify and determine the presence and content of the petroleum/vegetable oil base in the lubricating oils applied in cutting devices (chainsaws). This research is related to the problem of ensuring, in compliance with the requirements of environmental...
Rok 2016
-
Determination of modifier contents in polymer-modified bitumens and in samples collected from the roads using high performance gel permeation/size exclusion chromatography
PublikacjaThis paper describes application of high performance gel permeation/size exclusion chromatography (HP-GPC/SEC) for the determination of content of polymer modifiers in modified road bitumens. The obtained results were compared with the measurements based on the procedure recommended by the American Association of State Highway and Transportation Officials, which employs Fourier transform mid-infrared spectroscopy (mid-IR FTIR)....
Rok 2015
-
Badania nad rozdzielaniem grupowym technikami sorpcji i chromatografii. Część I – Wykorzystanie chromatografii cienkowarstwowej (TLC) dla doboru warunków rozdzielania tłuszczów i produktów ich konwersji technikami kolumnowymi.
PublikacjaPrzeprowadzono badania wyjaśniające wpływ eluentu oraz fazy stacjonarnej na wartość parametrów elucji mono-, di-, triacylogliceroli oraz wolnych kwasów tłuszczowych, eluowanych w warunkach cienkowarstwowej chromatografii cieczowej (TLC). Celowo wykorzystano sorbenty inne niż kopolimer styrenu i di-winylobenzenu (SDVB). Starano się dobrać taki eluent, aby możliwe było rozdzielanie tłuszczów za pomocą chromatografii wykluczania...
-
Chromatografia cienkowarstwowa i technika TLC-FID w badaniach składu grupowego, szczególnie, tłuszczów i produktów ich konwersji
PublikacjaPraca dotyczy zbadania celowości stosowania oraz określenia korzystnych warunków wykorzystania "klasycznej" chromatografii cienkowarstwowej w normalnych układach faz (NP-TLC) oraz techniki chromatografii cienkowarstwowej z detekcją płomieniowo - jonizacyjną (TLC-FID) na pręcikach kwarcowych, jako technik zapewniających oznaczanie składu grupowego, w badaniach nad: - ustaleniem optymalnych warunków rozdzielania grupowego tłuszczów...
Rok 2013
-
Fingerprint comparison of low-volatile petroleum products by means of Thin Layer Chromatography (TLC) for identification of process leakages and environmental pollution
PublikacjaW pracy zbadano możliwość zastosowania stosunkowo prostej i szybkiej procedury przygotowania próbki, rozdzielania grup składników techniką cienkowarstwowej chromatografii cieczowej (TLC), wizualizacji w świetle UV 254 oraz 360 nm i analizy porównawczej cech plamek na płytkach TLC do określenia rodzaju niskolotnego materiału ropopochodnego stanowiącego zanieczyszczenie wód procesowych, lub wyciek z instalacji w rafinerii ropy naftowej....
Rok 2011
-
Juices from untypical edible fruits as acidity regulators for food industry. Verification of health promoting properties. Comparison with typical acidity regulators.
PublikacjaNowadays all kind of food additives, and among them acidity regulators, have become necessary components of most food products. Their role is lengthening shelf-life, improving the sensory properties and protecting food products from microbial contaminations. However, despite advantages, there are also some undesirable effects of use of food additives that have raised public concern recently. Therefore, food industry considers the...
Rok 2008
-
Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activities and proteins
PublikacjaW pracy przedstawiono wyniki oznaczeń glukozynolanów (GLS), aktywności przeciwutleniającej (TRSA) oraz białek w próbkach białej kapusty pochodzącej z różnych rejonów geograficznych Europy. Glukobrassycyna i sinigryna były dominującymi GLS we wszystkich próbkach kapusty. Całkowita zawartość GLS mieściła się w zakresie od 3,3-7,7 µmol/g sm. Aktywność przeciwulteniająca próbek kapusty została oszacowana za pomocą testów ABTS,...
-
The effect of cabbage juices on the activity and expression of GST isozymes in HepG2 cells
PublikacjaWcześniejsze badania pokazały zdolność soków z kapusty białej do indukowania aktywności enzymów detoksykacyjnych. Prezentowane wyniki potwierdziły zdolność fitokompleksu kapusty do stymulacji aktywności enzymów z grupy GST w komórkach HepG2 - modelu ludzkiej wątroby - w szczególności izoenzymów GST-alfa i GST-mi.
-
Wędliny ''Brassica'' - nowe myślenie o masowej produkcji żywności
PublikacjaArtykuł przeznaczony jest dla osób z branży mięsnej. Przedstawia naukowe podstawy opracowanej na Wydziale Chemicznym PG we współpracy z Zakładami Mięsnymi Nowak technologii produkcji wędlin prozdrowotnych wzbogaconych w fitokompleks kapusty białej.
Rok 2007
-
Chapter 19. Mutagenic, Carcinogenic, and Chemopreventive Compounds in Foods
PublikacjaMutagenami są nazywane czynniki i substancje mogące powodować zmiany w zapisie genetycznym, kancerogenami lub czynnikami rakotwórczymi natomiast te, które przyczyniają się do powstawania nowotworów, z wyłączeniem podatności uwarunkowanej genetycznie. Przetwórstwo, a w szczególności obróbka termiczna żywności, jest główną przyczyną tworzenia się mutagenów i kancerogenów, niemniej jednak zwiekszają one trwałość żywności. Badania...
-
Esterification of starch with sodium selenite and selenate
Publikacja -
Identification and properties of the Deinococcus grandis andDeinococcus proteolyticus single-stranded DNA binding proteins (SSB)
PublikacjaW celu poznania właściwości biochemicznych białek SSB pochodzących z Deinococcus grandis (DgrSSB) i Deinococcus proteolyticus (DprSSB) sklonowano zaamplifikowane w reakcji PCR geny ssb w systemie ekspresyjnym Escherichia coli. Geny składają się z 891(DgrSSB) i 876 (DprSSB) nukleotydów kodujących odpowiednio 296 i 291 reszt aminokwasowych o teoretycznie wyznaczonej masie cząsteczkowej dla białek, równej 32,29 i 31,33 kDa. Sekwencja...
-
Identification, cloning, expression, and characterizationof a highly thermostable single-stranded-DNA-binding protein (SSB) from Deinococcus murrayi
PublikacjaZidentyfikowano i scharakteryzowano białko SSB-podobne, pochodzące z Deinococcus murrayi (DmuSSB). Otrzymany w reakcji PCR fragment zawierający kompletny gen ssb sklonowano w systemie ekspresyjnym Escherichia coli. Gen składa się z 826 nt, kodujących 276 reszt aminokwasowych z wyliczoną teoretycznie masą cząsteczkową monomeru równą 30,14 kDa. DmuSSB zawiera dwie domeny wiążące jednoniciowe DNA OBna monomer I funkcjonuje jako homodimer....
-
Rozdział 10.2 Metody oznaczania właściwości przeciwutleniających próbek żywności
PublikacjaWystępowanie większości chorób cywilizacyjnych może być rezultatem stresu oksydacyjnego prowadzącego do różnorodnych zmian w ludzkim organizmie, wywołanych działaniem tzw. reaktywnych form tlenu. Z tego też powodu pojawiło się olbrzymie zapotrzebowanie na szybkie testy umożliwiające pomiar całkowitej zawartości przeciwutleniaczy czy też ogólnej siły przeciwutleniającej produktów żywnościowych a w szczególności świeżych warzyw...
-
Rozdział 4. Mutagenne, rakotwórcze i przeciwrakotwórcze składniki żywności
PublikacjaMutagenami są nazywane czynniki i substancje mogące powodować zmiany w zapisie genetycznym, kancerogenami lub czynnikami rakotwórczymi natomiast te, które przyczyniają się do powstawania nowotworów, z wyłączeniem podatności uwarunkowanej genetycznie. Przetwórstwo, a w szczególności obróbka termiczna żywności, jest główną przyczyną tworzenia się mutagenów i kancerogenów; niemniej jednak zwiększają one trwałość żywności. Badania...
-
Wpływ obróbki kulinarnej na zawartość substancji bioaktywnych w kapuście białej (Brassica oleracea var. capitata f. alba)
PublikacjaChoroby nowotworowe stają się obecnie najbardziej znaczącym elementem kosztów leczenia społeczeństw oraz główną przyczyną przedwczesnych zgonów. Stąd też ogromne zainteresowanie profilaktyką przeciwnowotworową. W przypadku warzyw krzyżowych obserwowano najwyraźniejszą korelację pomiędzy poziomem spożycia, a obniżoną zapadalnością na nowotwory piersi, jelita grubego i płuc. W Europie Środkowej najważniejszym warzywem z rodziny krzyżowych...