Katedra Hydrotechniki - Jednostki Administracyjne - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Katedra Hydrotechniki

Filtry

wszystkich: 414

  • Kategoria
  • Rok
  • Opcje

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Publikacji

Rok 2017
Rok 2007
Rok 2019
Rok 2013
Rok 2021
Rok 2002
Rok 2015
Rok 2014
  • Alternative convolution approach to friction in unsteady pipe flow

    In the paper some aspects of the unsteady friction in pipe flow expressed by the convolution are analyzed. This additional term introduced into the motion equation involves the accelerations of fluid occurring in the past and a weighting function. The essence of such approach is to assume the appropriate form of weighting function. However, until now no fully reliable formula for this function has been found. To avoid some inconveniences...

  • Analiza hydraulicznych skutków kaskadyzacji dolnej Wisły

    Wstępna ocena wpływu potencjalnej budowy kaskady stopni piętrzących na dolnej Wiśle na warunki przepływu. Numeryczny model hydrauliczny rzeki z uwzględnieniem koncepcji kaskadyzacji dolnej Wisły (KDW). Przedstawienie i interpretacja wstępnych wyników obliczeń hydraulicznych w aspekcie wpływu KDW na bezpieczeństwo publiczne w zakresie ochrony przeciwpowodziowej, a także w odniesieniu do kwestii utworzenia drogi wodnej klasy międzynarodowej...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

  • Analiza współczynników oporów lokalnych na kolankach w systemach przewodów wielowarstwowych
    Publikacja

    - Rok 2014

    Wprowadzenie wielowarstwowych materiałów z tworzyw sztucznych jako materiału instalacyjnego spowodowało, iż konieczna stała się weryfikacja dotychczasowych wartości współczynników oporów, niezbędnych do oszacowania strat energii mechanicznej, jakie powstają w trakcie przepływu. Wartości podawane przez producentów, normy czy też literaturę są różne w porównaniu z wartościami uzyskiwanymi metodą doświadczalnych badań. Współczynniki...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

  • Analiza współczynników oporów lokalnych na kolankach w systemach przewodów wielowarstwowych
    Publikacja

    - Rok 2014

    Wprowadzenie wielowarstwowych materiałów z tworzyw sztucznych jako materiału instalacyjnego spowodowało, iż konieczna stała się weryfikacja dotychczasowych wartości współczynników oporów, niezbędnych do oszacowania strat energii mechanicznej, jakie powstają w trakcie przepływu. Wartości podawane przez producentów, normy czy też literaturę są różne w porównaniu z wartościami uzyskiwanymi metodą doświadczalnych badań. Współczynniki...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

Rok 2018
Rok 2020
  • Analiza dwóch zatorów lodowych wraz z przedstawieniem sposobów ochrony przed ich skutkami
    Publikacja

    - Rok 2020

    W Polsce podczas zimy tworzą się różnego rodzaju zjawiska lodowe. Zalicza się do nich między innymi zatory lodowe. Mogą one stwarzać zagrożenie dla ludzi, czego przykładem mogą być zatory lodowe, które mogą wywołać powodzie zatorowe. Jednakże istnieją sposoby ograniczania negatywnych skutków tych zjawisk. W pracy omówiono formy lodowe przyczyniające się do tworzenia zatorów lodowych. Przedstawiono również dwa zatory lodowe, jeden...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

  • Analysis of the radiation dose in UV-disinfection flow reactors.

    Theoretical considerations devoted to the variation of UV radiation doses in flow disinfection reactors are presented. The minimal time required by the fluid to pass the reactor was determined and combined with the radiation intensity. The active zones of the reactor were determined.

    Pełny tekst do pobrania w portalu

  • Badanie jakości wybranych produktów

    W monografii „Badania jakości wybranych produktów” scharakteryzowano siedem grup produktów żywnościowych oraz dwie grupy produktów nieżywnościowych i opisano badania pozwalające na ocenę ich jakości, które można wykonać w laboratorium Katedry Nauk o Jakości Wydziału Zarządzania i Ekonomii Politechniki Gdańskiej. Są to: pieczywo, tłuszcze jadalne, mleko i płynne produkty mleczne, jaja i produkty jajeczne, wody pitne, gazowane napoje...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

Rok 2016
Rok 2003
Rok 2009
Rok 2008
Rok 2011