Publikacje
Filtry
wszystkich: 191
Katalog Publikacji
Rok 2021
-
Developing Methods for Building Intelligent Systems of Information Resources Processing Using an Ontological Approach
PublikacjaThe problem of developing methods of information resource processing is investigated. A formal procedure description of processing text content is developed. A new ontological approach to the implementation of business processes is proposed. Consider that the aim of our work is to develop methods and tools for building intelligent systems of information resource processing, the core of knowledge bases of which are ontology’s, and...
-
Koncepcja Lean Management w uczelniach - przegląd wyników badań międzynarodowych
PublikacjaW artykule przedstawiono rozważania dotyczące zastosowań koncepcji Lean Management w instytucjach szkolnictwa wyższego. Zaprezentowano odniesienia do charakterystycznych elementów i zasad tej koncepcji, przedstawione w piśmiennictwie międzynarodowym. Przedstawiono także szereg informacji wiążących się z LeanHE – rozwijającym się dynamicznie nurtem dotyczącym zastosowań Lean Management w szkolnictwie wyższym.
-
Physiological Biomarkers Assessed by Low‐Tech Exercise Tests Predict Complications and Overall Survival in Patients Undergoing Pneumonectomy Due to Lung Cancer
PublikacjaDue to its debilitating character pneumonectomy this is last‐resort procedure. Preoperative results of the 6‐min walking test (6MWT) help to identify high risk of postoperative complications and increased mortality in patients undergoing lobectomy for lung cancer. The aim of the study was to validate the value of 500 m in 6MWT as an indicator, which differentiates risk of complications in patients undergoing pneumonectomy. 125...
-
Potentiometric sensor with lipid-polymer membranes for quality assessment of French red wines
PublikacjaThe quality of wines resulting from vineyard management is important for consumers due to the taste and price of wines. In this work, the quality of red wines of three vintages has been investigated by potentiometric sensors with six all-solid-state electrodes. Two series of experiments were carried out. The first involved a qualitative analysis of wine of different vintages from freshly opened bottles. The second consisted of...
-
Proces ciągłego doskonalenia wśród laureatów XXIII edycji Konkursu o Pomorską Nagrodę Jakości
PublikacjaModel doskonałości można zdefiniować jako zbiór zasad kompleksowej oceny organizacji, który często wykorzystywany jest jako podstawa konkursów jakości. Europejski Model Doskonałości EFQM pozwala na doskonalenie organizacji m.in. poprzez kompleksowe podejście, identyfikację mocnych i słabych stron organizacji czy zwiększenie zaangażowania pracowników w doskonalenie. Celem niniejszego referatu jest analiza działań doskonalących...
-
QUALITY GAPS IN HIGHER EDUCATION FROM THE PERSPECTIVE OF STUDENTS
PublikacjaThe presented research work relates to the category of quality in higher education. This article aims to present the determinants of the quality of education in the context of international standards. The background of the considerations is the Bologna Declaration and the European Higher Education Area. The results of the research carried out with the use of the nominal group method and the data analysis carried out based on the...
-
Relacja mistrz – uczeń – w jaki sposób kształtować doskonałość akademicką, na przykładzie postaci prof. dr. hab. inż. Romualda Kolmana
PublikacjaW niniejszym artykule skoncentrowano się na zagadnieniu fundamentalnym w kontekście edukacji i rozwoju badań naukowych – relacji mistrz – uczeń. W nawiązaniu do wielowiekowej tradycji instytucji akademickich przedstawiono istotę i znaczenie tych relacji, wskazując pożądane cechy mistrza jako osoby kształtującej oczekiwane ze względów społecznych postawy swoich podopiecznych. Jako przykład postaci mistrza w obszarze nauk o jakości...
Rok 2020
-
Badanie jakości wybranych produktów
PublikacjaW monografii „Badania jakości wybranych produktów” scharakteryzowano siedem grup produktów żywnościowych oraz dwie grupy produktów nieżywnościowych i opisano badania pozwalające na ocenę ich jakości, które można wykonać w laboratorium Katedry Nauk o Jakości Wydziału Zarządzania i Ekonomii Politechniki Gdańskiej. Są to: pieczywo, tłuszcze jadalne, mleko i płynne produkty mleczne, jaja i produkty jajeczne, wody pitne, gazowane napoje...
-
Combination of instrumental and qualitative descriptive analysis for evaluation of selected tonic waters quality features
PublikacjaThe combination of sensory and instrumental analysis was applied for quality assurance of selected tonic waters. The Quantitative Descriptive Analysis (QDA) in terms of fourteen sensory attributes (aroma, astringency, bite, burn, numbing, tongue heaviness, carbonation, mouth coating, sweet taste, sour taste, bitter taste, sweet aftertaste, sour aftertaste, bitter aftertaste) of selected tonic waters was performed by sensory experts....
-
Konkurs o Pomorską Nagrodę Jakości w czasach Gospodarki Opartej na Wiedzy
PublikacjaCelem autorki jest analiza wpływu aspektu zarządzania wiedzą u uczestników XXII edycji Konkursu o Pomorską Nagrodę Jakości na wynik oraz uzyskanie wyróżnienia. Konkurs składa się z kilku etapów, m.in. samooceny oraz weryfikacji w siedzibie uczestnika przeprowadzonej przez ekspertów Polskiego Rejestru Statków. Po udziale w konkursie organizacja biorąca w nim udział, poza aspektami marketingowymi uzyskuje informacje zwrotną w postaci...
-
Kultura jakości i czynniki ją kształtujące w szkołach wyższych
PublikacjaW artykule przedstawiono rozważania dotyczące kultury jakości w instytucjach szkolnictwa wyższego. Szczególną uwagę zwrócono na czynniki, które wspierają rozwój kultury jakości w uczelniach oraz na te, które stanowią bariery jej pozytywnego rozwoju. Zagadnienie to zostało zaprezentowane na tle różnych wyników badań dotyczących kultury jakości jako specyficznej subkultury organizacyjnej.
-
Metodyka systematycznego przeglądu literatury w zakresie konkursów o nagrody jakości opartych na modelach doskonałości
PublikacjaModel doskonałości można zdefiniować jako zbiór zasad kompleksowej oceny organizacji , który często wykorzystywany jest jako podstawa konkursów jakości. Celem niniejszego referatu jest systematyczny przegląd literatury o tematyce konkursów jakości opartych na modelach doskonałości, szczególnie związanych z modelem EFQM – modelem europejskim. Podczas badań wykorzystano trzy bazy literaturowe dostępne na Politechnice Gdańskiej –...
-
New Challenges in Management and Economics in 21st century. Selected studies and examples
PublikacjaIn Chapter 1 authors describe the method used to assess the level of readiness of an organization to introduce the Lean Six Sigma concept supporting the Quality 4.0 assumptions, which is gaining more and more interest not only in large organizations, but also in the SME sector. Its use will be illustrated by the example of a small service company. Chapter 2 presents the characteristics of blockchain technology applications in the...
-
Outsourcing w wybranych podmiotach leczniczych województwa pomorskiego.
PublikacjaCelem badawczym, przyjętym w niniejszej pracy jest identyfikacja procesów zlecanych na zewnątrz w badanej populacji wraz z czynnikami warunkującymi ich skuteczność. Celem utylitarnym jest opracowanie narzędzia umożliwiającego dobór dostawców oraz ocenę procesów poddanych outsourcingowi. W rozdziale pierwszym pracy omówiono pojęcie outsourcingu oraz jego wykorzystanie w zarządzaniu procesami organizacji. Zidentyfikowano również...
-
Perspektywa jakości w szkolnictwie wyższym. O modelu QualHE
PublikacjaKategoria jakości w szkolnictwie wyższym, choć tak ważna dla zapewnienia oczekiwanego tempa rozwoju państw i społeczeństw, ciągle jeszcze nie znajduje odpowiadającego jej randze odzwierciedlenia w pracach przedstawiających tę problematykę w sposób holistyczny, w odniesieniu do stale zmieniających się możliwości i wyzwań. Oddawana do rąk Czytelników monografia wnosi wkład w wypełnianie wspomnianej luki, przede wszystkim poprzez:...
-
Społeczna odpowiedzialność biznesu w branży odzieżowej - perspektywa polskiego konsumenta
PublikacjaPrzesunięcie produkcji do krajów dotkniętych ubóstwem towarzyszy podejściu kładącemu nacisk na szybkie odpowiedzialność i tanie udostępnianie trendów modowych konsumentom oraz systemowi wytwarzania opartemu na popycie biznesu, w przemyśle odzieżowym. W artykule zwrócono uwagę na: świadomość, postawy, zachowania etyczne oraz zrównoważony sposób postrzegania jakości produktów „fast fashion” w perspektywie społecznej odpowiedzialności....
-
Wykorzystanie wybranych normatywnych systemów zarządzania w instytucjach szkolnictwa wyższego
PublikacjaW artykule przedstawiono wybrane modele systemów zarządzania opisane w normach międzynarodowych możliwe do wykorzystania w instytucjach szkolnictwa wyższego. Systemy te mogą stanowić bowiem korzystną alternatywę dla obarczonych wieloma mankamentami mechanizmów przyjmowanych przez kadrę kierowniczą uczelni w odniesieniu do kluczowych procesów tych instytucji.
-
Zastosowanie Modelu Pomorskiej Nagrody Jakości w organizacjach produkcyjnych na przykładzie Konkursu o Pomorską Nagrodę Jakości
PublikacjaWspółczesne organizacje, konkurując na rynkach globalnych, muszą uwzględniać coraz większą liczbę czynników determinujących ich pozycję i szanse rozwoju. Do czynników tych należą m.in.: nasycenie rynku, rosnące wyzwania ze strony otoczenia społeczno-ekonomicznego związane ze specyfiką Przemysłu 4.0, skracające się cykle życia produktów, czy też konieczność uwzględnienia wielu ograniczeń wynikających z przyjęcia ogólnoświatowych...
Rok 2019
-
Assessment of the Small Enterprise’s Maturity to Improvement Projects Based on the Lean Six Sigma Concept
PublikacjaThis paper explores the methodology to assess the maturity of small enterprise of building masonry sector to implement integrated approach of Lean Six Sigma. For this purpose survey data from senior managers were used. Quantitative method of the case organization’s needs and capabilities in the scope of Lean Six Sigma project implementation was applied. The value of maturity indicator for Lean Six Sigma projects dedicated to the...
-
Jakość w pomorskim Modele doskonałości jako podstawa promocji jakości. Przegląd rozwiązań światowych - cz.1.
PublikacjaW opracowaniu przedstawiono model Nagrody im W.E. Deminga stosowany do oceny doskonałości organizacyjnej
-
Jakość w Pomorskim. Modele doskonałości jako podstawa promocji jakości. Przegląd rozwiązań światowych – cz.2
PublikacjaW artykule zaprezentowano stosowane w różnych regionach świata tzw. modele doskonałości organizacyjnej stanowiące podstawę przyznawania krajowych nagród jakości. Szczególną uwagę zwrócono na stosowany w Stanach Zjednoczonych model MBNQA.
-
Kultura jakości, doskonałości i bezpieczeństwa w organizacji
PublikacjaKultura jakości, bezpieczeństwa oraz doskonałości to ważne, kategorie zasobów każdej organizacji, decydujące o jej niepowtarzalności. Kształtują one nie tylko tożsamość danej organizacji, ale także mają wpływ na jej zdolność do spełniania potrzeb różnych grup interesariuszy oraz na szeroko rozumianą reputację na rynku. Każda z tych kultur wyraża się poprzez swoiste założenia, normy, wartości oraz artefakty. Stanowią one fundament...
-
Lean management in higher education institutions
PublikacjaThe 22nd QMOD-ICQSS Conference 2019 Krakow, Poland, 13-15 October 2019 Leadership and Strategies for Quality, Sustainability and Innovation in the 4th Industrial Revolution
-
LEAN MANAGEMENT IN HIGHER EDUCATION INSTITUTIONS. HOW TO BEGIN?
PublikacjaThe objective of this article is to present an outline of a concept aimed at identifying the possibilities of using Lean Management foundations in determining the sources of irregularities occurring in university processes from the perspective of various stakeholder groups. A research methodology is presented that creates the basis for initiating programmes modernising university processes in line with the principles of the LM...
-
Regional quality contests based on business excellence models – Pomeranian case study
PublikacjaCompetitions based on models of organizational excellence have significant potential. Organizations participating in these initiatives have the chance not only to get marketing benefits, but also gain comprehensive knowledge about their management systems. Moreover, thanks to the structure of models of excellence an organization can plan in detail the improvement activities in its main processes. The aim of the authors is to analyze...
-
Rozwój polskiego winiarstwa w latach 2000–2017
PublikacjaW artykule przedstawiono historie polskiego winiarstwa. Na podstawie danych zawartych w raportach Agencji Rynku Rolnego przedstawiono kształtowanie się liczby winnic oraz powierzchni upraw winorośli i zbioru winogron w latach 2009–2018. Dane z portalu winogrodnicy.pl posłużyły do scharakteryzowania liczby winnic wraz z ich lokalizacją oraz powierzchnią. Z przeprowadzonej analizy wynika, że polskie winiarstwo od ponad 20 lat przeżywa...
-
Selected Aspect of IT Tools Application in Process Improvement in Industrial Laundry Services
PublikacjaThe laundry services sector in Poland is growing dynamically and currently has around 13,000 enterprises, mainly micro, small and medium size. The increasing competitiveness of this industry, causes more emphasis on solutions that can in-crease the efficiency of laundry processes and thereby strengthen the market position. One of the methods that can be used for this purpose is Lean Six Sigma, aided by specialized computer software....
Rok 2018
-
All solid state electrodes taste sensor with modified polymer membranes for discrimination of mineral water with different CO2 content
PublikacjaA potentiometric taste sensor with All Solid State Electrodes containing five all solid state electrodes with appropriate lipophilic compounds (benzyldimethyltetradecylammonium chloride, dodecyltrimethylammonium bromide, palmitic acid, stearic acid, and phytol) embedded in a polymer membrane was applied for discrimination of mineral water samples differed in CO2 content. Samples of still, slightly sparkling, and sparkling Naleczowianka...
-
Application of Potentiometric Taste Sensor with All Solid State Electrodes for Distinguishing of Red Dry Wines from Polish and French Vineyards
PublikacjaOpracowano nowy potencjometryczny czujnik smaku z sześcioma różnymi elektrodami typu All Solid State Electrode (ASSE). Każda z elektrod zawiera dwie warstwy: polimer przewodzący i membranę lipidowo-polimerową, w której rozpuszczone są poszczególne związki lipidowe. Potencjometryczny sensor smaku charakteryzuje się globalną selektywnością. Zastosowano go w celu odróżnienia próbek wytrawnych czerwonych win pochodzących z różnych...
-
Corporate Social Responsibility Culture in the University of Technology – Polish Students Perspective
PublikacjaPurpose: The view on CSR concept is constantly broadening and still the new perspective is needed. New challenges are imposed by social, environmental and economic changes. A stakeholder approach defining organizations’ responsibility is no more valid. There is a need to redefine CSR concept and its role in sustainable development. Higher education and its role in shaping future attitudes towards corporate social responsibility...
-
International trade and containerization - certain trends after the financial crisis of 2007-2008
PublikacjaThe following article presents the situation on international trade and the global maritime container transport market after the financial crisis of 2007-2008. In the first part the author focuses on describing the specifics of containerization in global trade. The following parts include characteristic of container terminal operators and shipping lines. Finally, significant changes in the global container handling market after...
-
Jakość jako przedmiot badań naukowych i kierunek rozwoju gospodarki
PublikacjaW artykule przedstawiono rozważania dotyczące włączenia kategorii jakości do nowego wykazu dyscyplin naukowych w Polsce. Podkreślono znaczenie rozwoju problematyki jakości w kontekście społecznym i gospodarczym.
-
Managing Quality Contests Based on Excellence Model at the Local Level. Selected Conditions and Problems – Case Study
PublikacjaThe aim of this article was to present characteristic phenomena accompanying competitions for quality awards based on the use of the organizational excellence models implemented at the regional level. Typical problems were identified, the understanding of which allows for a better use of the idea of excellence to raise the overall level of maturity of organizations aspiring to quality awards at every level. The results of self-assessment...
-
Nauki o jakości - ich miejsce i znaczenie w klasyfikacji dziedzin i dyscyplin naukowych oraz praktyce gospodarczej
PublikacjaW artykule przedstawiono ważne w kontekście trwającej obecnie dyskusji dotyczącej nowego wykazu dziedzin i dyscyplin naukowych, akcentowane w środowisku polskich badaczy zajmujących się problematyką jakości, argumenty i uwarunkowania uzasadniające potrzebę wyodrębnienia nauk o jakości.
-
New model of cooperation between logistics center and maritime container terminal
PublikacjaThe following article presents the innovative concept of logistics centers called “port-centric logistics”, which finds close co-operation with maritime container port. This concept can reduce the costs of logistics operations. In the first part the author focuses on describing the specifics of logistics centers. The following parts include characteristic of “port-centric logistics” concept. The last part of the paper contains...
-
Qualitative and Quantitative Analysis of Selected Tonic Waters by Potentiometric Taste Sensor With All-Solid-State Electrodes
PublikacjaTaste sensor with five all-solid-state electrodes (ASSE) III (third version) was used for qualitative and quantitative analysis of selected tonic waters (J.Gasco, Kinley, Jurajski, Jurajski with citrus flavor, Carrefour, Schweppes Indian Tonic, and Schweppes Bitter Lemon). The results obtained by this taste sensor analyzed with principal component analysis, agglomerative hierarchical clustering methods show that this sensor can...
-
The possibility of the application of a potentiometric sensor with all-solid-state electrodes for the quality control of different natural waters
PublikacjaThe quality of various natural waters was examined by a new potentiometric sensor with six all solid state electrodes containing an appropriate lipophilic compound in a polymer membrane. Physicochemical parameters such as conductivity and acidity of tested waters were also tested. All waters were neutral or slightly alkaline and contained different ions (e.g., Cl–) due to the place of their sampling (a coastal zone and a moraine...
-
UWARUNKOWANIA DOTYCZĄCE WDRAŻANIA ZAKŁADOWEJ KONTROLI PRODUKCJI W SEKTORZE MŚP
PublikacjaZakładowa Kontrola Produkcji (ZKP) to branżowy system jakości, dedykowany producentom wyrobów budowlanych. System ten został ustanowiony 29 lat temu w Unii Europejskiej. W polskim systemie prawnym jest obecny od 2004 roku, przy czym w zgodzie z przepisami UE podlega zmianom i jest nowelizowany w ramach ustawy. Celem autorów przyjętym w niniejszym opracowaniu jest identyfikacja uwarunkowań wdrażania ZKP oraz newralgicznych obszarów...
-
Visual Management as the support in building the concept of continuous improvement in the enterprise
PublikacjaThe following article presents one of the selected tools of the Lean Management concept – visual management. This method enables enterprises to strengthen their process of continuous improvement. Due to the support of visual management, it is possible to manage information more effectively by the managerial board and to improve communication process within in the particular company. In the first part, the author describes the concept...
-
Zakładowa Kontrola Produkcji w sektorze MŚP - propozycja metody zarządzania dokumentacją systemu
PublikacjaZakładowa Kontrola Produkcji (ZKP) to system jakości, który jest obligatoryjny dla producentów wyrobów budowlanych. Powinien on być udokumentowany i nadzorowany. Celem autorów, przyjętym w niniejszym opracowaniu, jest identyfikacja uwarunkowań dotyczących dokumentowania ZKP, analogii pomiędzy ZKP a systemem jakości według normy ISO 9001:2015 i innymi regulacjami oraz wskazanie korzyści i trudności związanych z dokumentowaniem działań...
Rok 2017
-
Characterization of various drinking waters by new potentiometric taste sensor with lipid, lipid-like polymer membranes
PublikacjaA new sensing system comprising five all-solid-state electrodes with lipid, lipid like-polymer membranes was applied for rapid qualitative and quantitative analysis of various drinking waters. The results elaborated by chemometric methods revealed sensitivity to CO2 content in drinking water, suggesting that this sensing system could be used as a taste sensor. The ability of taste sensor to perform quantitative analysis of minerals...
-
Comparative Study of Taste Substance Sensing by Liquid Membrane Oscillator and Electrochemical Systems With All-Solid-State Electrodes
PublikacjaIn food industry, different types of sensors are used for characterizing and quantifying taste substances. Therefore, it is important to establish the principal advantages and disadvantages of these sensors for optimal application. In this paper, two possible systems are compared for sensing the four fundamental tastes: sour (citric acid), salty (sodium chloride), sweet (sucrose), and bitter (caffeine or quinine hydrochloride). One...
-
CONTAINER SHIPPING MARKET IN THE BALTIC SEA REGION
PublikacjaThe following article presents the situation on the maritime container transport market in the Baltic Sea Region. In the first part the author focuses on describing the specifics of the economic and geopolitical area of the Baltic Sea. The following parts include the market container shipping description along with its individual participants, such as carriers or seaports. Finally, the dynamic development of Polish container ports...
-
Czynniki determinujące znaczenie i pozycję rynkową wiodących terminali kontenerowych w Polsce w latach 2007–2016
PublikacjaArtykuł przedstawia czynniki, które spowodowały, że od 2007 roku terminal kontenerowy DCT w Gdańsku dynamicznie się rozwija, a w tym samym okresie terminale w Gdyni nie zwiększyły znacząco skali swojej działalności, mimo wzrostu całego rynku usług przeładunkowych. Wykorzystane metody badawcze to wtórna analiza danych oraz wywiady eksperckie przeprowadzone z przedstawicielami branży. W pierwszej części przedstawiono tendencje rozwoju...
-
Diagnoza oferty wybranych jednostek certyfikacyjnych
PublikacjaCelem autorów przyjętym w tym artykule jest ocena porównawcza zakresu usług oferowanych przez wybrane, kluczowe jednostki certyfikujące normatywne systemy zarządzania, działające na rynku Pomorza Gdańskiego. Opracowane wyniki badań mogą ułatwić potencjalnym klientom tych organizacji wybór jednostki oferującej certyfikację stosownie do profilu działalności. Wyniki te określają także aktualne tendencje związane z certyfikacją systemów...
-
LSS Plutus - Lean Six Sigma dla małych i średnich przedsiębiorstw
PublikacjaKsiążka w przystępny sposób prezentuje metodykę adaptującą koncepcję Lean Six Sigma do potrzeb małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce. Autorzy pracy zwracają jednocześnie uwagę na specyfikę tego sektora w naszym kraju, przedstawiając jednocześnie przykłady dobrych praktyk stosowanych z powodzeniem w przedsiębiorstwach francuskich.
-
Normatywne systemy zarządzania w podmiotach leczniczych na przykładzie województwa pomorskiego
PublikacjaPodmioty lecznicze ze względu na swój szczególny obszar działania jakim jest ochrona zdrowia, powinny minimalizować ryzyka, które to mogą wpłynąć negatywnie na ich działania. Jednym ze sposobów zmniejszenia ryzyka występowania błędów w obszarze zarządzania jest niewątpliwie wdrożenie oraz aktywne wykorzystanie normatywnych systemów zarządzania. Celem autorów niniejszego artykułu było przedstawienie charakterystyki wykorzystania...
-
OCENA JAKOŚCI WYBRANYCH POLSKICH WIN GRONOWYCH
PublikacjaCelem głównym badań było opracowanie i zastosowanie sześciokanałowego potencjometrycznego sensora smaku z elektrodami typu All Solid State Electrode (ASSE) do oceny jakości czerwonych wytrawnych win ze szczepu pinot noir, pod względem wybranych wyróżników jakościowych: rocznik, region uprawy, skład oraz zmiany zachodzące pod wpływem dostępu powietrza. Rozprawa doktorska składała się z dwóch części: teoretycznej (rozdz. 1, 2 i 3)...
-
Opinie młodych konsumentów na temat oznakowani opakowań kawy i herbaty
PublikacjaCelem pracy jest poznanie opinii i świadomości młodych konsumentów w zakresie oznakowania opakowań herbaty i kawy w świetle obowiązujących regulacji prawnych. Badanie przeprowadzono wśród 78 studentów trójmiejskich uczelni deklarujących nabywanie i konsumpcję herbaty oraz kawy. Zdecydowana większość respondentów (ponad 90%) stwierdziła, że informacje umieszczane na opakowaniach kawy i herbaty są napisane czytelnie oraz zrozumiałym...
-
Symulacja skrócenia procesu kompletacji z wykorzystaniem karty przebiegu czynności na przykładzie wybranego marketu DIY
PublikacjaW artykule przeanalizowano zagadnienia dotyczące gospodarki magazynowej, wykorzystania infrastruktur magazynowej i manipulacyjnej oraz zagospodarowania przestrzeni magazynowej w zakresie realizowanych procesów w magazynie wybranego marketu budowlanego DIY (ang. Do-It-Yourself). Z wykorzystaniem takich narzędzi, jak mapa procesu oraz karta przebiegu czynności przeprowadzono analizę procesu kompletacji towarów dla wybranego zamówienia...