Abstrakt
Experimental structural data for liquid Bi were used for estimation of the main structure parameters as well as the thermal expansion coefficient both in supercooled and superheated temperature ranges. It was shown that the equilibrium melt had a positive thermal expansion coefficient within a temperature range upon melting and a negative one at higher temperatures. The former was related to structure changes upon melting, whereas the latter with topologic disordering upon further heating. It was found that the superheated melt had a negative thermal expansion coefficient. The results obtained from structural data were compared with the thermal expansion coefficient calculated from the data of density for liquid Bi.
Cytowania
-
8
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 1
Scopus
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1515/msp-2015-0100
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
MATERIALS SCIENCE-POLAND
nr 33,
wydanie 4,
strony 767 - 773,
ISSN: 0137-1339 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2015
- Opis bibliograficzny:
- Mudry S., Shtablavyi I., Liudkevych U., Winczewski S.: Structure and thermal expansion of liquid bismuth// MATERIALS SCIENCE-POLAND. -Vol. 33, iss. 4 (2015), s.767-773
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1515/msp-2015-0100
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 132 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Effect of composition on the thermal properties and structure of M-Al-Si-O-N glasses, M = Na, Mg, Ca
- S. Ali,
- N. Wójcik,
- A. S. Hakeem
- + 2 autorów