Sustainable food production through quality optimized raw material production and processing technologies for premium quality vegetable products and generated by-products
Projekt zakłada zaprojektowanie zrównoważonego systemu produkcji żywności wytwarzanej na bazie pomidorów i kapusty uwzględniającego optymalizację poszczególnych etapów technologicznych w łańcuchu "od pola do konsumenta". Celem projektu jest zwiększenie dostępu konsumentów do bezpiecznych, zdrowych i wygodnych artykułów żywnościowych wyprodukowanych poprzez zastosowanie innowacyjnych technologii. Jednocześnie planowane jest opracowanie wydajnych i ekologicznych sposobów utylizacji odpadów powstałych podczas upraw oraz procesów technologicznych.
Doświadczenie i tematyka badań pracowników Politechniki Gdańskiej zostały docenione przez koordynatora projektu, dzięki czemu pracownicy Wydziału Chemicznego zasilili międzynarodowe grono konsorcjantów, gdzie powierzone im zostało prowadzenie kluczowego dla projektu zadania. Udział w projekcie niewątpliwie przyczyni się do poszerzenia kompetencji pracowników PG, rozszerzy współpracę międzynarodową Uczelni oraz umożliwi nawiązanie kontaktów z partnerami przemysłowymi.
Details
- Project's acronym:
- SUNNIVA
- Financial Program Name:
- ERA-NET
- Organization:
- Sekretariat ERA-NET
- Agreement:
- z dnia 2014-08-25
- Realisation period:
- 2014-06-01 - 2017-09-30
- Research team leader:
- prof. dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek-Pączkowska
- Realised in:
- Department of Chemistry, Technology and Biochemistry of Food
- External institutions
participating in project: -
- ILVO (Belgium)
- Mondragon University (MU) (Spain)
- Bioforsk (Norway)
- Consiglio Nazionale delle Ricerche - Istituto di Fisica Applicata "Nello Carrara" (CNR-IFAC) (Italy)
- University of Mersin (UoM) (Turkey)
- Enbio Technology (Poland)
- Fjordland AS (Norway)
- Hendrix Distilleries (Belgium)
- KU Leuven (Belgium)
- Meat Company Nowak (Poland)
- DCM - De Ceuster Meststoffen N.V. (Belgium)
- Nofima AS (Norway)
- INRA (France)
- InHort Research Institute of Horticulture (Poland)
- ALATA (Turkey)
- Request type:
- International Research Programmes
- Domestic:
- International project
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
Papers associated with that project
Filters
total: 1
Catalog Projects
Year 2022
-
Effects of Post-Harvest Elicitor Treatments with Ultrasound, UV- and Photosynthetic Active Radiation on Polyphenols, Glucosinolates and Antioxidant Activity in a Waste Fraction of White Cabbage (Brassica oleracea var. capitata)
PublicationBiosynthesis of phytochemicals in leaves of Brassica can be initiated by abiotic factors. The aim of the study was to investigate elicitor treatments to add value to waste of cabbage. A leaf waste fraction from industrial trimming of head cabbage was exposed to UV radiation (250–400 nm, 59 and 99 kJ m-2, respectively), photosynthetic active radiation (PAR, 400–700 nm, 497 kJ m-2), and ultrasound in water bath (35 kHz, at 15, 30...
seen 740 times