Sustainable food production through quality optimized raw material production and processing technologies for premium quality vegetable products and generated by-products - Project - Bridge of Knowledge

Search

Sustainable food production through quality optimized raw material production and processing technologies for premium quality vegetable products and generated by-products

Projekt zakłada zaprojektowanie zrównoważonego systemu produkcji żywności wytwarzanej na bazie pomidorów i kapusty uwzględniającego optymalizację poszczególnych etapów technologicznych w łańcuchu "od pola do konsumenta". Celem projektu jest zwiększenie dostępu konsumentów do bezpiecznych, zdrowych i wygodnych artykułów żywnościowych wyprodukowanych poprzez zastosowanie innowacyjnych technologii. Jednocześnie planowane jest opracowanie wydajnych i ekologicznych sposobów utylizacji odpadów powstałych podczas upraw oraz procesów technologicznych. Doświadczenie i tematyka badań pracowników Politechniki Gdańskiej zostały docenione przez koordynatora projektu, dzięki czemu pracownicy Wydziału Chemicznego zasilili międzynarodowe grono konsorcjantów, gdzie powierzone im zostało prowadzenie kluczowego dla projektu zadania. Udział w projekcie niewątpliwie przyczyni się do poszerzenia kompetencji pracowników PG, rozszerzy współpracę międzynarodową Uczelni oraz umożliwi nawiązanie kontaktów z partnerami przemysłowymi.

Details

Project's acronym:
SUNNIVA
Financial Program Name:
ERA-NET
Organization:
Sekretariat ERA-NET
Agreement:
z dnia 2014-08-25
Realisation period:
2014-06-01 - 2017-09-30
Research team leader:
prof. dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek-Pączkowska
Realised in:
Department of Chemistry, Technology and Biochemistry of Food
External institutions
participating in project:
  • ILVO (Belgium)
  • Mondragon University (MU) (Spain)
  • Bioforsk (Norway)
  • Consiglio Nazionale delle Ricerche - Istituto di Fisica Applicata "Nello Carrara" (CNR-IFAC) (Italy)
  • University of Mersin (UoM) (Turkey)
  • Enbio Technology (Poland)
  • Fjordland AS (Norway)
  • Hendrix Distilleries (Belgium)
  • KU Leuven (Belgium)
  • Meat Company Nowak (Poland)
  • DCM - De Ceuster Meststoffen N.V. (Belgium)
  • Nofima AS (Norway)
  • INRA (France)
  • InHort Research Institute of Horticulture (Poland)
  • ALATA (Turkey)
Request type:
International Research Programmes
Domestic:
International project
Verified by:
Gdańsk University of Technology

Filters

total: 1

  • Category

  • Year

  • Options

clear Chosen catalog filters disabled

Catalog Projects

Year 2022

seen 740 times