Sposób otrzymywania oleju ze śliwki mirabelki Prunus domestica L. - Bridge of Knowledge

Search

Sposób otrzymywania oleju ze śliwki mirabelki Prunus domestica L.

Oferta komercjalizacji

Description

Application and audience

Stosowanie w przemyśle spożywczym do sałatek, smażenia, palenia kawy, powlekania suszonych owoców w celu ochrony przed sklejaniem oraz w przemyśle kosmetycznymi. 

Innovative aspects and main features

  • Ma właściwości prozdrowotne- charakteryzuje się wysoką stabilnością termooksydatywną, która wynika z wysokiej zawartości i obecności tokoferoli.
  • Stabilność termooksydaywną ocenia się na podstawie testu OSET. Im wyższy wskaźnik OSET tym mniej wytworzonych polimerów i dimerów co świadczy o większej stabilności termicznej oleju.
  • Test OSET wykonano dla olejów tłoczonych z pestek mirabelki, wskaźniki OSET wyznaczone dla olejów z pestek mirabelki miały około 3 razy większą wartość niż wyznaczone dla różnych handlowych olejów rzepakowych oraz znacznie wyższe wartości niż oleje oliwkowe „virgin”.