Głównym celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z wykorzystaniem mikroorganizmów, komórek zwierzęcych, roślinnych, ludzkich linii komórkowych oraz enzymów przez nie produkowanych do produkcji dóbr konsumpcyjnych.
W związku z powyższym, student poznaje:
-podstawową wiedzę na temat definicji i projektowania procesu biotechnologicznego
- metody pozyskiwania ze środowiska mikroorganizmów o wybranych właściwościach pod kątem ich przydatności w istniejącym lub projektowanym procesie biotechnologicznym,
- kryteria selekcji mikroorganizmów dla przemysłu inne niż przydatność np. kryteria bezpieczeństwa sanitarnego
- metody udoskonalania cech produkcyjnych i adaptacyjnych mikroorganizmów wykorzystywanych w przemyśle (podstawy)
- typy hodowli mikroorganizmów/lini komórkowych wykorzystywanych w biotechnologicznej produkcji dóbr konsumpcyjnych
- metody sterowania procesem biotechnologicznym poprzez sterowanie metabolizmem komórek w sposób stały lub przejściowy (przykłady)
- metody wyodrębniania dóbr konsumpcyjnych z hodowli komórek/cieczy hodowlanej po zakończeniu procesu/lub w trakcie procesu biotechnologicznego (przykłady)
- zasady bezpieczeństwa pracy z mikroorganizmami w przemyśle (informacje podstawowe)
Teachers
Details
- WWW:
- https://enauczanie.pg.edu.pl/moodle/course/view.php?id=19721 open in new tab
- Start date:
- 20-03-2020
- Access type:
-
By yourself
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 59 times