Związki organiczne: klasyfikacja, nomenklatura, izomeria, właściwości, reaktywność. Główne grupy
związków organicznych (otrzymywanie, właściwości, zastosowania): węglowodory alifatyczne i
aromatyczne, halogenki organiczne, alkohole i fenole, aldehydy i ketony, kwasy organiczne i ich pochodne,
związki organiczne zawierające azot i inne heteroatomy, związki heterocykliczne. Mechanizmy reakcji
organicznych. Metody identyfikacji substancji organicznych. Makrocząsteczki: metody syntezy polimerów,
struktura chemiczna polimeru a jego właściwości. Biologicznie ważne cząsteczki organiczne i
makrocząsteczki: struktura i właściwości białek, lipidów, cukrów i kwasów nukleinowych.
Teacher
Details
- WWW:
- https://enauczanie.pg.edu.pl/moodle/course/view.php?id=45101 open in new tab
- Start date:
- 01-01-1970
- Access type:
-
By teacher
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 2 times