Abstract
Dyrektywa Unii Europejskiej zezwala na obecność w czekoladzie równoważników masła kakaowego w ilości do 5% masy produktu. W pracy badano pięć próbek czekolad w celu stwierdzenia, czy i w jakiej ilości występują w nich tłuszcze typu CBE. Skład triacylogliceroli oznaczano metodę HPLC. W dwóch analizowanych czekoladach obecny był tylko tłuszcz kakaowy. W jednej czekoladzie stwierdzono obecność CBE w ilości kilku procent, przy czym fakt ten był zadeklarowany na opakowaniu. Dwie czekolady były zafałszowane. Zawartość CBE w tych czekoladach przekraczała 20% fazy tłuszczowej. Ponadto producent nie zamieścił na opakowaniu informacji o obecności tych tłuszczów.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
TŁUSZCZE JADALNE
no. 41,
pages 99 - 105,
ISSN: 0371-9227 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2006
- Bibliographic description:
- Pawłowicz R.: Analiza fazy tłuszczowej czekolady w celu stwierdzenia jej zafałszowania// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 41., nr. nr 1/2 (2006), s.99-105
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 801 times