Antimutagenic activity of white cabbage, raw and processed, juices towards food mutagens MeIQx and PhIP.
Abstract
Prezentowane badania pokazały, że soki z kapusty wykazują bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Najaktywniejszy był sok ze świeżej kapusty, który eliminował działanie użytych mutagenów w ponad 80%. Obróbka kulinarna nieco obniżała przeciwmutagenne właściwości pozostałych soków, ale i tak wykazywały one silne działanie ochronne.
Authors (5)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language:
- English
- Publication year:
- 2004
- Bibliographic description:
- Borowska A., Klajn P., Mielżyńska D., Siwińska E., Bartoszek-Pączkowska A.: Antimutagenic activity of white cabbage, raw and processed, juices towards food mutagens MeIQx and PhIP.// . -., (2004),
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 95 times