Characteristics of hydration water around hen egg lysozyme as the protein model in aqueous solution. FTIR spectroscopy and molecular dynamics simulation - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Characteristics of hydration water around hen egg lysozyme as the protein model in aqueous solution. FTIR spectroscopy and molecular dynamics simulation

Abstract

W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące hydratacji białka modelowego - lizozymu z jaja kurzego w roztworze wodnym. Wiodącą techniką stosowaną w badaniach była spektroskopia oscylacyjna FTIR z zastosowaniem techniki rozcieńczenia izotopowego wody półciężkiej HDO w roztworze wody zwykłej. Analiza widma HDO przy pomocy "metody widm zaburzonych" pozwoliła na wyizolowanie widma wody zaburzonej przez lizozym, a tym samym na scharakteryzowanie stanu energetycznego i strukturalnej organizacji cząsteczek wody dookoła cząsteczek białka. Wyniki badań widmowych uzyskanych dla lizozymu pozwoliły na stwierdzenie, że "widmo zaburzone" przez lizozym można traktować jako złożenie dwóch udziałów: cząsteczek wody odpowiadających stanowi zaburzenia przez N-metyloacetamid oraz wody w stanie zaburzenia przez anion karboksylanowy. Ponadto, na podstawie różnicy funkcji rozkładów odległości międzycząsteczkowych cząsteczek wody wykazano, że wokół cząsteczki lizozymu ulega zmniejszeniu populacja słabych wiązań wodorowych i jednocześnie rośnie prawdopodobieństwo wystąpienia krótkich wiązań wodorowych w wodzie zaburzonej przez lizozym. Konkluzja ta została również potwierdzona przy pomocy symulacji komputerowej metodą dynamiki molekularnej.

Citations

  • 2 0

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 2 2

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Published in:
PHYSICAL CHEMISTRY CHEMICAL PHYSICS no. 14, pages 15765 - 15773,
ISSN: 1463-9076
Language:
English
Publication year:
2012
Bibliographic description:
Panuszko A., Wojciechowski M., Bruździak P., Rakowska P., Stangret J.: Characteristics of hydration water around hen egg lysozyme as the protein model in aqueous solution. FTIR spectroscopy and molecular dynamics simulation// PHYSICAL CHEMISTRY CHEMICAL PHYSICS. -Vol. 14, nr. iss. 45 (2012), s.15765-15773
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1039/c2cp42229h
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 117 times

Recommended for you

Meta Tags