Abstract
Artykuł prezentuje zalety kalibracji wielowymiarowej i zawiera omówienie uzywanych w niej technik chemometrycznych. Celem kalibracji jest znalezienie ilościowej zależności pomiędzy wynikiem (wynikami)pomiaru pewnej cechy (cech) próbki a zawartością w niej określonego analitu. Przy tradycyjnej kalibracji jednowymiarowej wykorzystujemy tylko jedną spośród wielu zarejestrowanych wartości sygnału, podczas gdy w kalibracji wielowymiarowej można wykorzystać wszystkie zarejestrowane wartości sygnału. Podejście takie ma szereg zalet: i)ograniczenie niepewności pomiarowej, ii)możliwość zastosowania czujników o niskiej selektywności, iii)kalibracja w obecności substancji interferujących, iv)kontrola danych. W artykule przedstawiono również przykłady zastosowania kalibracji wielowymiarowej w kilku dziedzinach analityki.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2005
- Bibliographic description:
- Mazerski J.: Chemometria w analityce chemicznej. II. Kalibracja wielowymiarowa// . -., (2005),
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 128 times