Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. II. Metody i zastosowania - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. II. Metody i zastosowania

Abstract

Wygląd olfaktogramów ściśle zależy od procedury izolacji analitów oraz od stosowanej metody ilościowej. W pracy omówiono i porównano najczęściej stosowane metody ilościowe, takie jak: metody częstości detekcji, metody rozcieńczania do progu wyczuwalności i metody bezpośredniej intensywności.Szczególny nacisk położono na zastosowania omawianej techniki w analizie i ocenie jakości żywności. Przedstawiono liczne przykłady badań mających na celu określenie zależności pomiędzy składem i zawartością lotnych związków a właściwościami organoleptycznymi produktów spozywczych, a także identyfikację i porównanie związków wchodzących w skład aromatu bądź odpowiedzialnych za niepożądane zapachy.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Analityka: Nauka i Praktyka pages 24 - 28,
ISSN: 1509-4650
Language:
Polish
Publication year:
2008
Bibliographic description:
Plutowska B., Gromadzka J., Wardencki W.: Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. II. Metody i zastosowania// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 3 (2008), s.24-28
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 190 times

Recommended for you

Meta Tags