Comparison of efficiency of different sorbents used during clean-up of extracts for determination of polychlorinated biphenyls and pesticide residues in low-fat food
Abstract
Określono przydatność i zakres zastosowania kolumienek sorpcyjnych zawierających złoża różnych sorbentów wykorzystywanych do oczyszczania ekstraktów z żywności o zawartości do 20 % tłuszczu z wykorzystaniem techniki ekstrakcji do fazy stałej (SPE). Udowodniono, że zastosowanie kolumienek sorpcyjnych zawierających złoże żelu krzemionkowego modyfikowanego fazą aminopropylową, tlenku glinu bądź krzemianu magnezu do oczyszczania ekstraktów zawierających związki chloroorganiczne z pozostałości lipidów, gwarantuje wysokie wartości odzysków analitów, przy jednoczesnym dobrym oczyszczeniu ekstraktów. Przedstawiono schemat opracowanej procedury oczyszczania ekstraktów żywności zawierających związki chloroorganiczne z wykorzystaniem techniki ekstrakcji do fazy stałej.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Published in:
-
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
no. 43,
pages 831 - 837,
ISSN: 0963-9969 - Language:
- English
- Publication year:
- 2010
- Bibliographic description:
- Beyer A., Biziuk M.: Comparison of efficiency of different sorbents used during clean-up of extracts for determination of polychlorinated biphenyls and pesticide residues in low-fat food// FOOD RESEARCH INTERNATIONAL. -Vol. 43, nr. iss. 3 (2010), s.831-837
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 104 times
Recommended for you
Solid phase extraction technique - trends, opportunities and applications
- A. Żwir-Ferenc,
- M. Biziuk