Dekarbonizacja jako metoda uzdatniania wody do produkcji piwa - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Dekarbonizacja jako metoda uzdatniania wody do produkcji piwa

Abstract

Istotne znaczenie w regulacji parametrów wody przygotowane na potrzeby warzelni ma metoda dekarbonizacji jonitowej przy zastosowaniu słabo kwaśnego karionitu. Stosując ją uzyskuje się częściowe odsolenie wody surowej, redukcję twardości węglanowej oraz zasadowości "m". W konsekwencji otrzymuje się wymaganą alkaliczność resztkową, która jest związana z zawartością w wodzie wodorowęglanów wapnia i magnezu (a także sodu). Usunięcie z wody wodorowęglanów (proces dekarbonizacji) korzystnie wpływa na obniżenie alkaliczności resztkowej, a tym samym w efekcie końcowym na smak piwa. Ponadto za pomocą mieszania wody zdekarbonizowanej z wodą odfiltrowaną (odżelazioną, odmanganioną) uzyskuje się dodatkową możliwość regulacji właściwości wody. Parametry tak uzdatnionej wody mogą być monitorowane "on line" za pomocą przemysłowych urządzeń pomiarowych.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach
Language:
Polish
Publication year:
2006
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 374 times

Recommended for you

Meta Tags