Densimetric and ultrasonic characterization of pentaerythritol in water and in aqueous NaCl and MgCl2 solutions at different temperatures
Abstract
Zmierzono gęstości dla serii roztworów pentaerytritolu w czystej w wodzie jak i w wodnych roztworach NaCl i MgCl2 zawierających stałą ilość soli. Pomiary wykonano dla trzech różnych zawartości NaCl i MgCl2 w sześciu rożnych temperaturch w przedziale od 20oC do 40oC. Ponadto wyznaczono szybkości rozchodzenia się dźwięku w przygotowanych roztworach dla dwóch temperatur (25 i 37oC). W oparciu o uzyskane wielkości obliczono pozorne molowe objętości jak i ściśliwości oraz ich zależności od składu roztworu. Oszacowano również liczbę hydratacyjną pentaerytrytolu w czystej wodzie jak i w wodnych roztworach soli w oparciu o dane wolumetryczne jak i ściśliwości. Wyznaczone wielkości wyraźnie wskazują na dehydratację polialkoholu w obecności soli. W przypadku 10% (wag.) ilości chlorku proces ten jest na tyle silny, że wyraźnie ogranicza rozpuszczalność pentaerytrytolu.
Citations
-
8
CrossRef
-
0
Web of Science
-
9
Scopus
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Published in:
-
JOURNAL OF CHEMICAL THERMODYNAMICS
no. 54,
pages 444 - 452,
ISSN: 0021-9614 - Language:
- English
- Publication year:
- 2012
- Bibliographic description:
- Krakowiak J.: Densimetric and ultrasonic characterization of pentaerythritol in water and in aqueous NaCl and MgCl2 solutions at different temperatures// JOURNAL OF CHEMICAL THERMODYNAMICS. -Vol. 54, (2012), s.444-452
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1016/j.jct.2012.05.033
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 100 times