Densimetric and ultrasonic characterization of pentaerythritol in water and in aqueous NaCl and MgCl2 solutions at different temperatures - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Densimetric and ultrasonic characterization of pentaerythritol in water and in aqueous NaCl and MgCl2 solutions at different temperatures

Abstract

Zmierzono gęstości dla serii roztworów pentaerytritolu w czystej w wodzie jak i w wodnych roztworach NaCl i MgCl2 zawierających stałą ilość soli. Pomiary wykonano dla trzech różnych zawartości NaCl i MgCl2 w sześciu rożnych temperaturch w przedziale od 20oC do 40oC. Ponadto wyznaczono szybkości rozchodzenia się dźwięku w przygotowanych roztworach dla dwóch temperatur (25 i 37oC). W oparciu o uzyskane wielkości obliczono pozorne molowe objętości jak i ściśliwości oraz ich zależności od składu roztworu. Oszacowano również liczbę hydratacyjną pentaerytrytolu w czystej wodzie jak i w wodnych roztworach soli w oparciu o dane wolumetryczne jak i ściśliwości. Wyznaczone wielkości wyraźnie wskazują na dehydratację polialkoholu w obecności soli. W przypadku 10% (wag.) ilości chlorku proces ten jest na tyle silny, że wyraźnie ogranicza rozpuszczalność pentaerytrytolu.

Citations

  • 8

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 9

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Published in:
JOURNAL OF CHEMICAL THERMODYNAMICS no. 54, pages 444 - 452,
ISSN: 0021-9614
Language:
English
Publication year:
2012
Bibliographic description:
Krakowiak J.: Densimetric and ultrasonic characterization of pentaerythritol in water and in aqueous NaCl and MgCl2 solutions at different temperatures// JOURNAL OF CHEMICAL THERMODYNAMICS. -Vol. 54, (2012), s.444-452
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1016/j.jct.2012.05.033
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 100 times

Recommended for you

Meta Tags