Fermentacja metanowa kapusty białej oraz osadu nadmiernego - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Fermentacja metanowa kapusty białej oraz osadu nadmiernego

Abstract

W pracy przedstawiono wyniki badań fermentacji metanowej biomasy kapusty białej i osadu nadmiernego pobranego z oczyszczalni ścieków Saur Neptun Gdańsk S.A. Proces fermentacji prowadzono w warunkach mokrych, w sposób quaziciągły, w temperaturze 37°C. Zaobserwowano, że poddając fermentacji beztlenowej wsad zawierający kapustę białą oraz osad nadmierny można uzyskać biogaz o średnim składzie 50% metanu i 50% ditlenku węgla. Podczas fermentacji następuje redukcja suchej masy organicznej z 85% do 63% s.m

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
CHEMIK nauka-technika-rynek pages 381 - 381,
ISSN: 0009-2886
Language:
Polish
Publication year:
2012
Bibliographic description:
Łuczak J., Kępczyńska M., Wigier M., Aranowski R.: Fermentacja metanowa kapusty białej oraz osadu nadmiernego// CHEMIK nauka-technika-rynek. -., nr. supl. 7 (2012), s.381-381
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 190 times

Recommended for you

Meta Tags