Abstract
W artykule scharakteryzowano dwie techniki instrumentalne stosowane w ocenie jakości produktów spożywczych, tj. chromatografię gazową w połączeniu z detekcją olfaktometryczną oraz nos elektroniczny. Opisano zasady działania obu technik oraz typowe procedury analityczne stosowane w ocenie zapachu. Ponadto, podano przykłady praktycznego zastosowania obu technik, włącznie z tymi, które wykorzystano w pracowni autorów.
Authors (4)
Cite as
Full text
download paper
downloaded 35 times
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- open in new tab
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Proceedings of ECOpole
no. 3,
pages 273 - 279,
ISSN: 1898-617X - Language:
- English
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Wardencki W., Chmiel T., Dymerski T., Biernacka P.: Instrumental techniques used for assessment of food quality// Proceedings of ECOpole. -Vol. 3., nr. No. 2 (2009), s.273-279
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 115 times