Abstract
Występowanie większości chorób cywilizacyjnych może być rezultatem stresu oksydacyjnego prowadzącego do różnorodnych zmian w ludzkim organizmie, wywołanych działaniem tzw. reaktywnych form tlenu. Z tego też powodu pojawiło się olbrzymie zapotrzebowanie na szybkie testy umożliwiające pomiar całkowitej zawartości przeciwutleniaczy czy też ogólnej siły przeciwutleniającej produktów żywnościowych a w szczególności świeżych warzyw i owoców, stanowiących główne źródło naturalnych przeciwutleniaczy w diecie. W pracy zawarto opisy zasad oznaczenia in vitro właściwości przeciwutleniających próbek żywności najczęściej wykorzystywanych metod opartych na mechanizmie przeniesienia pojedynczego elektronu SET (ang. single electron transfer). Dodatkowo przedstawiono sposoby ilościowego oznaczania zdolności przeciwutleniających próbek oraz wady i zalety poszczególnych metod.
Authors (4)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
no. 39,
pages 251 - 260,
ISSN: 0365-9445 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2006
- Bibliographic description:
- Kusznierewicz B., Wolska L., Bartoszek-Pączkowska A., Namieśnik J.: Metody oznaczania in vitro właściwości przeciwutleniających próbek żywności. Cz. I// Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. -Vol. 39., nr. nr 3 (2006), s.251-260
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 258 times
Recommended for you
Badania właściwości przeciwutleniających związków pochodzących z najczęściej spożywanych owoców i warzyw
- A. Śmiechowska,
- B. Kusznierewicz,
- A. Bartoszek-Pączkowska
- + 1 authors