Możliwości wykorzystania roślin kapustowatych na potrzeby rolnictwa zrównoważonego na przykładzie kapusty białej
Abstract
Rośliny kapustowate (Brassicaceae) stanowią najważniejszą grupę roślin o potencjalnym zastosowaniu na dużą skalę w ochronie środowiska. Wynika to głównie z dwóch własności ich fitokompleksu: zdolności wiązania zanieczyszczeń środowiskowych oraz wytwarzania substancji o aktywności skierowanej przeciwko agrofagom. Te cechy spowodowały, że proponuje się rolnicze wykorzystanie roślin kapustowatych w rewitalizacji terenów zdegradowanych (fitoremediacji) i biologicznej ochronie upraw (biofumigacji). Projekt "AGROBIOKAP'' współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka 2007-2013 ma na celu sprawdzenie możliwości kompleksowego wykorzystania kapusty białej na potrzeby fitoremediacji i biofumigacji gleby.W proponowanym projekcie planuje się zastosowanie dwufazowego cyklu wykorzystania kapusty białej. Pierwsza faza to uprawa kapusty na terenie skażonym. Drugi to jej wykorzystanie jako surowca, naturalnie wzbogaconego w substancje bioaktywne wskutek stresu chemicznego, do produkcji biopreparatu, który z kolei mógłby służyć do biofumigacji gleby. Technologia jego uzyskiwania musi zapewnić wysoką efektywność w zwalczaniu pasożytów i szkodników roślin poprzez zatężenie substancjibiologicznie czynnych zawartych w kapuście oraz usunięcie z surowca roślinnego zanieczyszczeń, ktorych bioakumulacji można oczekiwać na skażonym terenie.
Authors (6)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
- Title of issue:
- From basic research to practical applications strony 47 - 49
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2011
- Bibliographic description:
- Bartoszek-Pączkowska A., Kusznierewicz B., Poleska-Muchlado Z., Namieśnik J., Bączek-Kwinta R., Konieczka P.: Możliwości wykorzystania roślin kapustowatych na potrzeby rolnictwa zrównoważonego na przykładzie kapusty białej// From basic research to practical applications/ ed. pod red. G. Bartosza. Rzeszów: Biuro Projektu Internetowa Promocja Nauki, 2011, s.47-49
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 291 times