Ocena badań kinetycznych procesu usuwania azotu z odcieków w procesie nitryfikacji–denitryfikacji w reaktorze typu SBR
Abstract
Istotnym źródłem azotu dopływającego do części biologicznej komunalnychoczyszczalni ścieków są odcieki pochodzące z beztlenowych komór fermentacji osadu.Ilościowo odcieki te stanowią zaledwie 1-2% dopływu ścieków do oczyszczalni, ale ładunekazotu kierowany wraz z nimi do ciągu głównego może wynosić nawet 10-30% ogólnegoładunku azotu. Dzięki zastosowaniu wydzielonych systemów oczyszczania odciekówmożliwe jest usunięcie nawet 90% ładunku azotu amonowego, co w bardzo istotny sposóbkorzystnie wpływa na warunki eksploatacji oczyszczalni. Celem głównym badań było zbadanie kinetyki procesu usuwania azotu z odcieków wkonwencjonalnych procesach nitryfikacji-denitryfikacji oraz wyznaczenie czasu adaptacjimikroorganizmów osadu czynnego do odcieków i zewnętrznego źródła węgla. Porównanorównież wpływ konwencjonalnych (etanol) i alternatywnych (olej fuzlowy) źródeł węgla naprzebieg procesu denitryfikacji. Badania przeprowadzono w skali laboratoryjnej orazpilotowej. Dodatkowo wykonano laboratoryjne badania wpływu azotynów na szybkośćprocesu nitryfikacji–denitryfikacji. Badania wpływu azotynów na szybkość nitryfikacji - denitryfikacji wykazały, że dodatek NaNO2 nie wpłynął na szybkość procesudenitryfikacji. Średnia szybkość NUR w badaniach z dodatkiem i bez dodatku NaNO2wyniosła około 1,4 mg N/(g smo∙h). Jednak dodatek NaNO2 wpłynął na szybkość procesunitryfikacji mierzonego jako szybkość zużycia azotu amonowego. Szybkość nitryfikacji byławyższa w testach bez dodatku NaNO2. Badania adaptacji osadu do odcieków i zewnętrznego źródła węgla w postaci etanoluoraz oleju fuzlowego przeprowadzonego w skali laboratoryjnej w dwóch reaktorachsekwencyjnych (SBR). Do badań wykorzystano osad recyrkulowany i odcieki pochodzące z oczyszczalniścieków Wschód w Gdańsku. Mierzona szybkość denitryfikacji w testach z etanolemwzrastała od wartości 0,6 mg N/(g smo∙h) do 11,1 mg N/(g smo∙h) w 26 dobie badań. Wostatniej serii badań z etanolem, mierzona szybkość NUR wzrastała od wartości 2 do 20,6 mgN/(g smo∙h) w 36 dobie badań. Podobne rezultaty otrzymano w testach z olejem fuzlowym.Szybkość denitryfikacji NUR wzrastała od 0,5 do 11 mg N/(g smo∙h) w 26 dobie badań.Natomiast w ostatniej serii badań mierzona szybkość NUR wzrastała z wartości 1,6 do15,3mg N/(g smo∙h) w 36 dobie badań. Mierzona szybkość nitryfikacji wahała się w przedziale1,7-7,1 mg N/(g smo∙h) w testach z dodatkiem etanolu oraz 0,5-8,8 mg N/(g smo∙h) w testachz dodatkiem oleju fuzlowego.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Thesis, nostrification
- Type:
- praca doktorska pracowników zatrudnionych w PG oraz studentów studium doktoranckiego
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2015
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 161 times