Określenie zawartości lotnych kwasów tłuszczowych (LKT) w odciekach pochodzących z mikrobiologicznej degradacji monosacharydów - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Określenie zawartości lotnych kwasów tłuszczowych (LKT) w odciekach pochodzących z mikrobiologicznej degradacji monosacharydów

Abstract

Określenie zawartości lotnych kwasów tłuszczowych (LKT) w odciekach pochodzących z mikrobiologicznej degradacji monosacharydów. Milena Jabłońska, Maria Rybarczyk, Marta Wisielewska, Marek Lieder Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny, Katedra Technologii Chemicznej Zawartość lotnych kwasów tłuszczowych (LKT) w metabolitach pochodzących z mikrobiologicznego ogniwa paliwowego (MFC – Microbial Fuel Cell) świadczy o rozkładzie odpadów monosacharydowych. jakie poddawane są biodegradacji. W niniejszej prezentacji użyto wyników z analiz degradacji ksylozy. Rozkład monosacharydu opiera się na degradacji biotycznej anaerobowej. Spodziewanymi szczepami gatunków degradujących monocukier są: E. Coli, G. Sulfurreducens oraz Sphaerochaeta, które to prowadzą do powstawania LKT [1,4]. Pierwszy etap rozkładu odpadów nosi nazwę fazy acidogennej (kwaśnej), gdzie powstają duże ilości LKT a co za tym skutkuje – spadek pH. W kolejnych etapach biodegradacji odpadu odczyn ulega stabilizacji na poziomie ok. pH=5,6 co dowodzi, iż powstanie kwasów karboksylowych jest równoważone przez ich rozkład. LKT sprzyjają oczyszczaniu ścieków,gdyż stanowią źródło energii i węgla dla mikroorganizmów [2]. Wykonane analizy chromatograficzne wskazują na obecność takich kwasów jak: octowy, propionowy, masłowy, izo-masłowy oraz pentanowy [5]. Pobierane próbki analizowano dzięki GC-MS (Gas chromatography–mass spectrometry) [3,5]. Próbki do analiz były pobierane w trzech momentach: przed podaniem paliwa, po 1 godz. po dodaniu paliwa gdy następował wzrost napięcia ogniwa oraz po 24godz. od dodania paliwa, gdy napięcie zaczęło się obniżać. Literatura: [1] Chae K-J, Choi M-J, Lee J-W, Kim K-Y, Kim IS. Effect of different substrates on the performance, bacterial diversity and bacterial viability in microbial fuel cells. Bioresour Technol 2009;100:3518e25. [2] He Z, HuangY, ManoharAK, Mansfeld F. Effect of electrolyte pH on the rate of the anodic and cathodic reactions in an aircathodemicrobial fuel cell. Bioelectrochemistry 2008;74:78e82. [3] Kim HJ, Park HS, Hyun MS, Chang IS, Kim M, Kim BH. A mediator-less microbial fuel cell using a metal reducing bacterium, Shewanella putrefaciens. Enzym Microb Tech 2002;30:145e51. [4] Logan BE, Regan JM. Electricity-producing bacterial communities in microbial fuel cells. Trends Microbiol 2006;14:512e8. [5] Liu H, Cheng S, Logan BE. Production of electricity from acetate or butyrate using a single-chamber microbial fuel cell. Environ Sci Technol 2005;39:658e62.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Conference activity
Type:
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Title of issue:
56 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego strony 571 - 571
Language:
Polish
Publication year:
2013
Bibliographic description:
Jabłońska M., Rybarczyk M., Lieder M.: Określenie zawartości lotnych kwasów tłuszczowych (LKT) w odciekach pochodzących z mikrobiologicznej degradacji monosacharydów// 56 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego/ : , 2013, s.571-571
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 170 times

Recommended for you

Meta Tags