Abstract
Jeszcze do niedawna materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością (Food Contact Materials - FCM) nie były brane pod uwagę w kontekście stanowienia potencjalnego źródeł zanieczyszczeń żywności. Poświęcano im zdecydowanie mniej uwagi, niż np. pestycydom, czy metalom ciężkim. Jednak rozwój procedur analitycznych zapewniających możliwość oznaczenia analitów na coraz to niższych poziomach zawartości a także większa wiedza na temat procesów jakie zachodzą na skutek kontaktu materiału opakowaniowego z przechowywanym medium umożliwiły zidentyfikowanie tego kolejnego źródła zagrożeń. Obecnie w wielu ośrodkach naukowych trwają intensywne prace nad identyfikacją i ilościowym oznaczeniem wszystkich uwalnianych związków, produktów ich transformacji a także nad określeniem ryzyka zdrowotnego wynikającego z ekspozycji na działanie tych związków. W pracy omówione zostały najważniejsze informacje dotyczące zagadnień związanych z problemem migracji małocząsteczkowych składników z powierzchni materiału opakowaniowego. Szczególną uwagę poświęcono przeglądowi podejść zarówno instrumentalnych jak i bioanalitycznych stosowanych w badaniach opakowań.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
pages 76 - 81,
ISSN: 1509-4650 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2018
- Bibliographic description:
- Jatkowska N., Namieśnik J.: Opakowania – źródłem zanieczyszczenia żywności. Problemy analityczne// Analityka: Nauka i Praktyka. -., iss. 3 (2018), s.76-81
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 340 times