Abstract
Dym wędzarniczy zawiera wśród setek składników co najmniej 100 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Benzo{a}piren (BaP) jest uważany za wskaźnikowy, rakotwórczy WWA w wędzonych rybach. Współczesne procedury analityczne obejmujące ekstrakcję węglowodorów z matrycy, oczyszczenie, rozdzielenie metodą GC lub HPLC przy użyciu, odpowiednio, detektora MS albo FLD, umożliwiają oznaczenie indywidualnych WWA w wędzonych produktach w stężeniach rzędu 0,1 lub nawet 0,01 μg/kg. Ryby mocno wędzone w tradycyjnych wędzarniach zawierają w zewnętrznych warstwach do ok. 50 μg BaP w 1 kg, a ryby wędzone łagodnie w nowoczesnych urządzeniach tylko 0,1μg/kg lub mniej.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language:
- English
- Publication year:
- 2005
- Bibliographic description:
- Stołyhwo A., Sikorski Z.: Polycyclic aromatic hydrocarbons in smoked fish - a critical review// . -., (2005),
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 114 times