Pszczoły i produkty pszczele - wskaźniki stopnia skażenia środowiska - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Pszczoły i produkty pszczele - wskaźniki stopnia skażenia środowiska

Abstract

Produkty pszczele posiadają właściwości lecznicze i są źródłem wielu biopierwiastków śladowych niezbędnych dla zdrowia ludzkiego. Dlatego też uznawane są przez człowieka za cenne produkty spożywcze. Pszczoły miodne mogą przynosić do ula wiele zanieczyszczeń osadzonych na roślinach pożytkowych. Wśród tych zanieczyszczeń ważną grupę stanowią ksenobiotyki z grupy pestycydów. Stosowane w rolnictwie środki ochrony roślin mogą być przyczyną nie tylko masowych zatruć pszczół, ale również przedostawać się do produktów pszczelich. Obecność ksenobiotyków w tych produktach może pogarszać ich jakość, właściwości oraz stwarzać szczególne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Przeprowadzając badania analityczne organizmów samych pszczół, jak i produktów pszczelich można uzyskać informacje zarówno o:- stanie skażenia środowiska na terenie operowania danej kolonii pszczelej;- stopnia skażenia produktów pszczelich, które ze względu na swoje właściwości lecznicze cieszą się uznaniem konsumentów, a w przypadku występowania w nich zanieczyszczeń może być przyczyną dodatkowego zagrożenia dla zdrowia konsumentów.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Analityka: Nauka i Praktyka pages 86 - 88,
ISSN: 1509-4650
Language:
Polish
Publication year:
2011
Bibliographic description:
Bargańska Ż., Namieśnik J.: Pszczoły i produkty pszczele - wskaźniki stopnia skażenia środowiska// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 1 (2011), s.86-88
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 180 times

Recommended for you

Meta Tags