Rozdział 4. Mutagenne, rakotwórcze i przeciwrakotwórcze składniki żywności - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Rozdział 4. Mutagenne, rakotwórcze i przeciwrakotwórcze składniki żywności

Abstract

Mutagenami są nazywane czynniki i substancje mogące powodować zmiany w zapisie genetycznym, kancerogenami lub czynnikami rakotwórczymi natomiast te, które przyczyniają się do powstawania nowotworów, z wyłączeniem podatności uwarunkowanej genetycznie. Przetwórstwo, a w szczególności obróbka termiczna żywności, jest główną przyczyną tworzenia się mutagenów i kancerogenów; niemniej jednak zwiększają one trwałość żywności. Badania nad poznaniem procesów odpowiedzialnych za ich tworzenie, a także nad ich udziałem w transformacji zdrowej komórki w nowotworową doprowadziły także do odkrycia w produktach spożywczych wielu substancji o właściwościach przeciwrakotwórczych.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Monographic publication
Type:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Title of issue:
Chemia żywności - Odżywcze i zdrowowotne właściwości składników żywności. T. 3 strony 114 - 148
Language:
Polish
Publication year:
2007
Bibliographic description:
Bartoszek-Pączkowska A.: Rozdział 4. Mutagenne, rakotwórcze i przeciwrakotwórcze składniki żywności// Chemia żywności - Odżywcze i zdrowowotne właściwości składników żywności. T. 3/ ed. red. Z.E. Sikorski. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007, s.114-148
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 755 times

Recommended for you

Meta Tags