Abstract
Oznaczanie składników odpowiedzialnych za zapach produktów żywnościowych dokonywane za pomocą technik chromatograficznych obejmuje dwa zasadnicze etapy: przygotowanie próbki i identyfikację (rozdzielenie połączone z odpowiednią metodą detekcji). Ze względu na skomplikowaną matrycę, specyfikę związków zapachowych - samoistne ich uwalnianie z matrycy, jak i możliwość zachodzenia przemian, kluczowym elementem analizy żywności jest izolacja analitów. Technika izolacji związków zapachowych jest nowoczesną i mało rozpowszechnioną techniką destylacji związków zapachowych wspomaganą rozpuszczalnikiem (SAFE - Solvent Assisted Flavour Evaporation), której główną zaletą jest brak powstawania artefaktów.
Authors (4)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
pages 20 - 25,
ISSN: 1509-4650 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2010
- Bibliographic description:
- Chmiel T., Dymerski T., Biernacka P., Wardencki W.: SAFE - technika izolacji związków zapachowych z próbek żywności// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 4 (2010), s.20-25
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 141 times